Джипитата против фармацевтите да заменят лекарства

Джипитата против фармацевтите да заменят лекарства
25.03.2020 / 11:37

Във връзка с обсъжданата за пореден път възможност за корекция на назначената от лекар терапия от страна на фармацевта (т.нар. генерично заместване), категорично заявяваме, че всеки един специалист трябва да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност. Това се казва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Лекарите – да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапията, а фармацевтите – да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия лекар. Възможността за генерично заместване съществува, при условие,че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение.

Медикът познава изцяло конкретния пациент от години в био-психо-социален аспект: анамнеза на живота, настояща клинична картина, алергични прояви, съпътстващи заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и др. В същото време единствено джипито може да проследи и познава ефекта от предхождащо лечение - липса или незадоволителен ефект от един или друг медикамент, активната му субстанция или помощни вещества, специфични за всяка търговска форма, отношението на пациента към медикамента, което до голяма степен определя и степента на сътрудничество от негова страна.

Съгласно т 2. на ал. 1 чл. 34 от Наредба № 4 от 4 март 2009 Г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, не се разрешава генерично заместване на предписания от лекаря лекарствен продукт, като изрично е посочено, че когато лекарственият продукт е предписан под търговското си име, се отпуска точно предписаният продукт.

„Чл. 34. (1) При отпускане на предписани лекарствени продукти се спазва следният ред: 1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица;

2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт.

(2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.“

Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има т.нар. интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително.

Гореизложеното е основание сдружението на общопрактикуващите лекари да отхвърлят категорично въвеждане на генеричното заместване извън разписаното в актуалната, цитирана от нас наредба.

Източник: "Лупа бг"
 

Свързани новини

Емил Милев, снимка:БГНЕС/архив
28.09.2020 / 15:05

Колко може да струва на един журналист да напише репортаж от съдебната зала по делото на мъж осъден окончателно на 17 години и шест месеца затвор при строг режим?...

Владимир Русев
28.09.2020 / 14:42

„Преди повече от половин година, в разгара на пандемията, стартирах лична дарителска кампания, която е насочена предимно към групите в неравностойно положение в...

Банките вдигат цените на услугите
28.09.2020 / 10:43

В условията на кризата, породена от коронавируса, банките в България не престават да покачват таксите за услугите си.

Буквално всеки месец от началото на годината...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев