МОН: Няма да има нулева учебна година, матурите могат да бъдат отложени

МОН: Няма да има нулева учебна година, матурите могат да бъдат отложени
26.03.2020 / 11:31

Министерството на образованието и науката не предвижда нулева учебна година. Това заяви пред Нова ресорният министър Красимир Вълчев.

От институцията отчитат, че учебната година няма как да бъде зачеркната, защото ще бъде покрита минималната задължителна част от учебния материал.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените нараства, а потвърдените смъртни случаи са три. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви.

Според министър Вълчев дистанционното обучение е започнало и протича „изненадващо приятно“.

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, каза министърът.

Той потвърди, че електронната форма все още не е обхванала всички деца, като най-сложно е положението с учениците от малцинствени групи, както и тези, в чиито домове не се разполага с достатъчно техника. Вълчев все пак уточни, че учителите са били доста гъвкави в подходите си и са успели да включат децата в процеса чрез техните телефони и някои социални мрежи.

„Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към нови дати. Ако продължи до 13-18 април, може и да не ни се наложи промяна на изпити. От там нататък е възможно отлагането. Най-трудна е ситуацията с 12 клас, защото там е свързано с кандидатстването във висшите училища“, каза Вълчев.

МОН са влезли в контакт с други министерства на образованието за да почерпят опит от техните подходи, но по думи на Вълчев навсякъде са предпазливи и не бързат да действат.

Към момента учителите не поставят оценки, но отчитат активността и ангажираността на децата по време на дистанционното обучение. Това впоследствие ще бъде взето предвид при формирането на оценките.

"Свободна Европа"
 

Свързани новини

Борис Деркач: От футболната слава до килър на мафията
04.04.2020 / 12:46

Животът и съдбата на украинеца Борис Деркач са достойни за филмиране в Холивуд. Кариерата му е низ от възходи и главоломни провали. В драмата му има и българска...

Проучване: Непоносимостта към циганите в България достига опасно високи нива
04.04.2020 / 12:34

Българите демонстрират сравнително високо приемане на хората от малцинствата и различните религиозни общности, но под повърхността има скрита непоносимост. Тя е...

Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение
04.04.2020 / 12:07

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев