Нови 41 случая на Covid-19 у нас, излекуваните са 42

Проф. д-р Тодор Кантарджиев
22.05.2020 / 08:28

Националният оперативен щаб представи актуални данни за разпространението на коронавируса в страната.

За вчерашния ден новите случаи на коронавирус в страната са 41, като от тях в болница са 11. Направени са 1450 изследвания.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Това искам да го подчертая, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели. Общият брой на доказаните случаи е 2372. Увеличението е с 1,8%. Като активните случаи са 1478.

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Става дума за клъстъра, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

В Благоевград, Кюстендил и Смолян има по един нов случай.

За съжаление има още един нов случай на медицински персонал - медицинска сестра от Кнежа. "Най-големият риск при медицинския персонал е при събличането на индивидуалните предпазни средства", уточни проф. Кантарджиев.

Общият брой на излекуваните е 769. От "Пирогов" са изписани двама, столичното РЗИ е освободило 24, които са били на домашно лечение. В Плевен са изписани шестима, във Велико Търново - трима, в Смолян - също трима, в Пловдив - двама, в Силистра и Сливен - по един.

Има 5-има починали. Мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

 

Свързани новини

Христо Ботев
02.06.2020 / 07:45

С триминутен сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от...

Половината от учителите не са получили допълнителните си плащания
02.06.2020 / 12:29

Половината от учителите не получават договорените между социалните партньори и Министерството на науката и образованието (МОН) допълнителни плащания и отпуски...

Домашно насилие
02.06.2020 / 11:58

Домашното насилие е едно отвратително явление, пуснало дълбоки корени в българското общество. За съжаление, въпросното общество не прави нищо, за да промени тази...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев