Новата база на Ливърпул: Произведение на изкуството с отпечатъка на Клоп

Новата база на Ливърпул: Произведение на изкуството с отпечатъка на Клоп
31.05.2020 / 12:19

Отпечатъците на Юрген Клоп са навсякъде в изумителния нов тренировъчен комплекс на Ливърпул на стойност 50 милиона паунда. На видно място е кортът за падел, на който германецът ще води люти битки с помощника си Пеп Линдерс. Той е разположен в непосредствена близост до трите новопостроени хибридни терена "GrassMaster" и специалната зона за работа с вратарите.

На модерното съоръжение в Киркби - на осем мили от центъра на Ливърпул - вниманието към детайлите е на пиадестал. Нещо толкова характерно за човека, който върна клуба на върха на европейската футболна пирамида.

Клоп беше в основата на всяка дискусия с базираните в Лондон архитекти от KSS, след като през 2017 г. беше взето решение да се напусне историческата база в Мелууд в района на Уест Дарби и да се започне строителството на нова.

Визията за бъдещето на Клоп и плановете му бяха изцяло подкрепени от собствениците от Fenway Sports Group, за което им бе много благодарен.

"Нашият дългосрочен подход за инвестиране и разрастване на клуба включва не само успехите на терена, но и извън него - твърди директорът Том Вернер. - Винаги е бил налице стремежът да се изгради комплекс от световна класа, който да се превърне в елитен център за обучението на млади играчи, чиито път към първия отбор да бъде открит. Стратегическите ползи от този нов подход ще бъдат не само за днешните състезатели и персонал, но и за бъдещите поколения талантливи футболисти и треньори на Ливърпул. Радваме се, че тази визия започва да се оформя, и оценяваме високо целия принос на Юрген, неговия екип и футболистите. Горди сме, че сме част от още един важен момент от изключителната история на този клуб."

Подпомогнати от сравнително меката зима, изпълнителите от McLaughlin и Harvey вървяха в крак със сроковете преди пандемията, но в един момент работата беше преустановена.

Макар и по-късно от планираното, моментът произведението на изкуството да посрещне звездите на "червените" вече е много близо.

Новият тренировъчен комплекс на мърсисайдци се простира на площ от 9 200 кв. м и ще приюти както представителния тим и този до 23 години, така и юношеските формации.

Основната сграда включва две фитнес зали, голяма закрита спортна зала, басейн, обширен хидротерапевтичен комплекс, зона за специализирана спортна рехабилитация и медицински кабинети, както и зони за отдих и хранене. Има още телевизионни студиа, зала за пресконференции и крило с офиси с балкони с изглед към терените.

По настояване на Клоп младоците от академията няма да имат директен достъп до съоръженията, отредени за представителния тим. Те трябва да си извоюват това право. Трябва да докажат, че имат място сред звездите му. Това ще е наградата, за която ще се борят.

Спортният директор Майкъл Едуардс, директорът на академията Алекс Ингълторп и Пеп Линдерс също имаха значителен принос за дизайна на комплекса. Със съвети се включиха още капитаните Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър.

Преди пълното усъвършенствъне на Къркби, хора на Ливърпул посетиха някои от най-модерните бази на европейските клубове, включително и известния тренировъчен комплекс на Ред Бул Залцбург, за да обединят най-доброто от най-доброто в изпълнението на "червения" шедьовър.

Огромният фитнес за първия отбор е проектиран така, че се къпе в естествена светлина от изцяло стъклената предна част, осигуряваща панорамна гледка към тренировъчните игрища. Даже това не е случайно. Направено е с цел да мотивира контузените, които се готвят за завръщането си в игра.

Клоп също така настоя диетолозите и психолозите да имат кабинети в сърцето на сградата, а не да са разпръснати по периферията. Това е жест и признание за тях като специалисти и за работата, която вършат.

Мона Немер е нутриционист на Ливърпул от 2016 г. Тя пристигна от Байерн Мюнхен и е изключително популярна фигура сред играчите. Клоп пък взе спортния психолог Лий Ричардсън на борда си миналото лято и той е на негово разположение поне три дни седмично. Бившият полузащитник на Уотфорд, Блекбърн Роувърс и Абърдийн бе привлечен от Хъл Сити.

Юрген винаги е споделял, че разглежда обединението на двете тренировъчни бази на клуба като ключов фактор в дългосрочната му стратегия. Разстоянието от шест мили, което дели Мелууд и Къркби (досега там бяха само юношите), обаче, не го устройваше.

"Мелууд е наистина страхотно място, историческо място, обичам го. Проблемът е, че сме разделени. Мелууд и Къркби хем не са далеч, хем не са близко. Много обичам Мелууд, но футболът се променя. Понякога се налага да се задават нови стандарти. Наистина е добре, че нашите собственици ни дават възможността да направим тази голяма стъпка. Преди 25 години Мелууд задаваше стандарти, но през този четвърт век се случиха много неща. Събирането на академията и първия тим е едната страна, но става въпрос и за подобряване на много неща, които тук не можем да подобрим (има предвид Мелууд - б.пр.). Промяната ще бъде от полза за бъдещето на клуба. Наистина вярвам, че инфраструктурата увеличава отговорността и влияе резултатите."

Германският треньор е в отлични отношения с Ингълторп. Споделените ценности и принципи бяха подчертани от впечатляващия начин, по който талантливите младежи на клуба отстраниха Шрюзбъри за ФА къп.

Клоп получава цялата информация от шефа на школата, но няма търпение да бъде по-близо до всички 170 младежи от академията, които преследват мечтите си, и до специалистите, които им помагат в това.

Когато има дупка в график, Юрген иска да може да направи кратка разходка, за да гледа заниманията на талантите. Иска тези момчета да черпят вдъхновение от Садио Мане, Върджил ван Дайк и останалите суперзвезди, които тренират на хвърлей разстояние от тях.

Мелууд е вторият дом на Ливърпул (след "Анфийлд") от 50-те години на миналия век и напускането на емблематичната база имаше своите противници.

Земята беше продадена за около 10 милиона паунда миналия август на предприемач, който има разрешението за изграждането на 160 нови жилища. Това беше огромно разочарование за местните жители и общината, стоящи зад кампанията "Спаси Мелууд", които след като се примириха, че Ливърпул напуска района, агитираха съоръженията на комплекса да останат за обществено ползване. Но вместо това ще дойдат булдозерите. Такива са съвременните реалности и трябва да се приемат.

Главният оперативен директор на Ливърпул Анди Хюз твърди, че клубът ще напусне "със свито сърце", но казва, че "всички средства от продажбата на базата ще бъдат реинвестирани обратно в представителния отбор и в произведението на изкуството в Къркби".

Отваряме скобата, че реконструкцията на "Мейн стенд" на "Анфийлд" през 2016-а беше финансирана със заем от 110 милиона паунда, отпуснат на FSG в Америка, а парите за новия тренировъчен комплекс са осигурени изцяло от футболен клуб Ливърпул с помощта на Royal Bank of Scotland, Bank of America и SunTrust Bank.

Същият подход за финансиране ще бъде приет и за новото модернизиране на "Анфийлд", което засега се отлата във времето заради пандемията.

Финансовите отчети на клуба бяха доста добри преди да връхлети кризата, а сега ще трябва да се пресмята и да се харчи разумно за всичко - заплати, селекция, строителство и модернизация.

В Ливърпул са отворени към идеята да сключат сделка за продажбата на правата за именуване на новия тренировъчен комплекс, подобна на тази, която Манчестър Юнайтед има със застрахователната компания Aon. Отговорните фактори при "червените" обаче желаят да подчертаят, че търсят точния партньор и че в момента няма предварително споразумение с нито един от заинтересованите. Ясно е, че е е въпрос на време да се намери такъв. Просто всичко в Къркби до момента е цветя и рози.

И пак стигаме до Клоп - най-щастливия човек от реформата.

Германецът не е от хората, които се оплакват, но Мелууд му отесня. Недостигът на заседателни зали и офиси и малкият "балон" за студените месеци бяха само част от неудобоствата. Просто неговият Ливърпул надрасна мястото.

Друго нещо, което вдъхнови мениджъра за преместването, е уединената локация. Това трябва да помогне да се предотврати изтичането на информация "от кухнята". Десетилетия наред феновете отчаяно искаха да зърнат героите си, катерейки се на кошчета за боклук, автомобили и дори стълби край стените на Мелууд. Клоп успя да засекрети основния тренировъчен терен със специална мрежа, но все пак смущението от постоянно щъкащите верни фенове се усещаше от него и играчите му.

Ливърпул купи 14 акра земя от Общинския съвет на Ноузли за 160 хиляди паунда през февруари 2018 г., за да увеличи парцела на академията в Къркби до 60. Строителните работи започнаха седем месеца по-късно. Като част от сделката клубът направи значителна инвестиция за подобряване на спортните съоръжения за местната общност.

Първоначално Клоп беше притеснен от това колко "оголена" и изложена на природните стихии и в частност вятъра, който той определя като "най-големия враг на футбола", е базата, и как ще се отразят условията на неговите тренировки. Но Ливърпул поръча специално проучване, за да помогне за разрешаването на този проблем. С помощта на компютърни симулации беше установено какво точно трябва да се направи, за да се осигури максимална защита на комплекса от въздействието на вятъра.

Проектът включваше обширно озеленяване по периметъра на трите терена и засаждането на десетки дървета, за да се гарантира, че звездите на Клоп няма да бъдат "издухани" по време на тренировка.

Архитектите на KSS са тесни специалисти в строителството на големи спортни съоръжения. Компанията реконструира "Анфийлд", а преди това работи на "Стамфорд Бридж", "Туикънъм", Централния корт на Уимбълдън и новия стадион на Тотнъм. KSS също така проектира новите тренировъчни комплекси на "шпорите" и Лестър.

Председателят на компанията Дейвид Кайръл казва: "Нашите проекти отразяват идентичността и амбициите на футболен клуб Ливърпул. Те му осигуряват чист и вдъхновяващ път към прогреса на всички нива."

Сбогуването с Мелууд в края на сезона ще бъде изпълнено с емоции. Бил Шенкли преобрази мястото през 60-те години на миналия век, а Жерар Улие го пренесе в новото хилядолети с полезната работата, която свърши и идеите, които даде. На Мелууд витаят съкровени спомени и духовете на червени великани. Няма как да е иначе.

Въпреки това Клоп винаги е бил по-заинтересован от бъдещето, отколкото от миналото. След като подписа нов договор до 2024 г., тренировъчният комплекс в Къркби ще бъде част от неговото наследство в клуба.

Тази база е напълно в унисон с имиджа на европейския и световен клубен шампион, който много скоро ще бъде провъзгласен и за първенец на Англия. След 30-годишно чакане Ливърпул заслужава този подарък. И скоро панделката му ще бъде прерязана.

Още снимки от новината

Новата база на Ливърпул: Произведение на изкуството с отпечатъка на Клоп
Новата база на Ливърпул: Произведение на изкуството с отпечатъка на Клоп
Новата база на Ливърпул: Произведение на изкуството с отпечатъка на Клоп

 

Webcafe.bg
 

Свързани новини

Три титли за българите на Балканиадата по атлетика
21.02.2021 / 09:04

Инна Ефтимова спечели титлата в спринта на 60 метра на Балканското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул. Тя бе най-бърза на финала със 7,33 секунди, като...

Контузия спря Григор за полуфинал в Мелбърн
16.02.2021 / 09:27

Първата ракета на България Григор Димитров отпадна от четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Димитров отстъпи на квалификанта Аслан Карацев с 6-2;...

ФК „Ника“ – Сливен на крачка от финала на елитен футболен турнир
15.02.2021 / 11:01

През изминалата седмица в гр.Бургас се проведе зимното издание на ежегодния турнир по футбол – Купа „Черно море“.Представител на гр.Сливен беше ФК „Ника“, който...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев