Спецсъдът оправда Дянков, Трайков и Прокопиев за EVN

Спецсъдът оправда Дянков, Трайков и Прокопиев за EVN
28.06.2020 / 19:14

Бившите министри в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и бизнесменът и медиен издател Иво Прокопиев са оправдани по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството EVN.

Това постанови съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд, като подчерта в присъдата, че деянията, за които тримата са обвинени, не съставляват престъпления.

Дянков и Прокопиев са обвинени за извършено длъжностно престъпление. Прокопиев е подсъдим за това, че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в края на март 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Дянков да извърши длъжностно престъпление. Бизнесменът е изказал становище, че трите електроразпределителни предприятия с държавно участие трябва да се приватизират още същата година, а получените пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза.

Според прокуратурата Дянков пък притискал тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост, защото не се погрижил за държавните дялове в дружеството, а ги апортирал в Държавната консолидационна компания и след това те са били продадени на фондовата борса.

Оправдани бяха днес и останалите трима подсъдими по делото – Радослав Рачев, изпълнителен директор на „Булброкърс“ ЕАД, която е била инвестиционен посредник при продажбата, както и служителите Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са обвинени за предложена занижена минимална цена на една акция.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд, каквато заявка вече даде след края на делото наблюдаващият прокурор Емил Петров. Миналата седмица държавното обвинение поиска присъди от по 6 години и половина затвор за Дянков, Трайков и Прокопиев и по около 2 години и половина за останалите подсъдими.

„Прокуратурата не е политическа партия и трябва да познава и следи за спазването на европейските и българските директиви и закони, а не да ги оспорва или пренебрегва. Давам си сметка, че последните ми думи нямат много общо с темата за приватизацията на акциите на ЕВН на борсата, както впрочем повдигнатото ми обвинение няма нищо общо със сделката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Апелирам да оправдаете мен, защото обвинението към мен е нелепо и защото свободното изразяване на мнение е основно човешко право. В процеса стана категорично ясно, че в сделката няма нарушения, няма увреден интерес, няма манипулации“, каза Прокопиев пред съда.

Трайчо Трайков заяви преди да чуе присъдата, че се надява съдебният състав да се е убедил „в пълната несъстоятелност“ на повдигнатото към него обвинение. По думите му, продажбата на дяловете е било добро решение на правителството.

„Уважаеми членове на съдебния състав, няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Като министър и политик винаги съм действал според това, което съм преценявал за най-добро за България и съм си носил последиците. Не мога обаче да приема, че последиците се изразяват в държавна съдебна разправа. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки“, каза Трайков.

Делото приключи на първа инстанция в отсъствието на Дянков, който е в САЩ и не може да се върне заради ограниченията покрай коронавируса. Чрез видеовръзка той каза, че не е извършил престъпление, винаги е работил честно и в интерес на страната.

Миналата седмица съдия Ангелова изненадващо обяви, че процесът е изяснен и насрочи заключителните пледоарии за 20 юни – събота. Заседанието тогава продължи над 14 часа и приключи след полунощ. Днес съдия Ангелова обясни, че е изтеглила заседанието, защото е рожденичка през юли.

По-късно главният прокурор Иван Гешев коментира развитието на процеса в профила си в „Туитър“.

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“, написа Гешев.

 

Свързани новини

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб
07.07.2020 / 10:09

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка,...

Слави Трифонов представи хората от правителството на Борисов „в реалния им облик“
07.07.2020 / 09:53

Слави Трифонов представи част от министрите и вицепремиерите от третото правителство на Борисов в „реалния им облик“, като твърди, че е използвал само факти, а...

36-годишен софиянец се удави край Аркутино
07.07.2020 / 08:40

Морето взе поредната жертва за тази година. 36-годишен мъж от София се удави на Аркутино, съобщават от полицията.

Инцидентът е станал вчера малко преди 17 ч....

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев