Ще бъде ли продължена националната програма за саниране?

Ще бъде ли продължена националната програма за саниране?
29.06.2020 / 13:45

Министерството на регионалното развитие разработва модели за продължаване на Националната програма за саниране от началото на следващата година. Първият етап на програмата предвиждаше безвъзмезното финансиране на проекти за саниране на блокове, но при вторият е възможно и да бъде заложено самоучастие от страна на етажната собственост. Вече подадените заявления ще се довършват по досегашния ред.

Само сградите построени след 2010 г. и тези, които са санирани, могат да бъдат определени като енергийно ефективни.

Според проучване на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от началото на годината, едва 7% от сградите у нас отговарят на нормативните изисквания за енергийна ефективност.

През първия етап на националната програма за саниране са обновени над 2000 блока като 1800 от тях са напълно завършени. Общата стойност на сключените договори е 1 милиард и 800 милиона лева. Други обаче над 3200 блока очакват допълнително финансиране по програмата.

Според проучване на Националното сдружение на общините, при санираните блокове разходите за ток на домакинствата са намалели с до 50%, а за отопление с между 20 и 30 на сто.

Общината отличник според броя на санираните блокове е Бургас, следвана от София, Благоевград и Хасково.

Цената за саниране средно е около 1 млн. лева на блок. За санирането на близо 600 блока ще са необходими около 600 млн. лева, а също така ще бъдат ангажирани допълнително до 30 000 - 40 000 работници.

 

Димитър Николов, кмет на Бургас: Да не говорим, че най-голямата полза е енергийната ефективност и спестените средства в семейния бюджет, още повече сега по време на коронакризата, когато хората изпитват трудности по издръжка на семействата.

Това е най-търсената, най-желаната програма откакто аз съм кмет, а аз съм кмет от доста години на този град. Приблизително имаме подготвени още документи за около 200-230 сгради.

 

От Министерството на регионалното развитие планират да предложат всички сгради, които са подали документи по сега съществуващия ред да бъдат санирани безвъзмезно след отпускането на средства. Нови правила ще има само за новите проекти.

Кметовете предлагат да се промени и принципа, на който се разпределят средствата в новата програма.

 

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Реално за една година от подадените могат да се изпълнят между 500 и 600 блока за саниране.

Още преди година и половина националното сдружение на общините има приета декларация на всички български общини, че тя трябва да стартира и да продължи, надяваме се тази година правителството действително да обмисли тази политика.

От сдружението на общините смятаме, че разпределението за саниране трябва да бъде по брой жители, за да може да има регулярно разпределение на тази програма за многофамилните жилища.

 

До този момент се одобряваха проектите по етап на готовност.

 

Свързани новини

Сериал
07.07.2020 / 11:25

Сюжет, който пленява зрителите по целия свят и сериал, който печели над 15 номинации за награди, сред които и Златен глобус за най-добър драматичен сериал. Със своите...

Официални учебници по религия у нас – за първи път от 80 години насам
07.07.2020 / 11:17

От учебната 2020/ 2021 година в училищата се въвежда предмет по религия. Той ще бъде свободно избираем. Родители и ученици могат да избират между три направления:...

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб
07.07.2020 / 10:09

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка,...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев