Мярката 60/40 с нови промени

Мярката 60/40 с нови промени
29.06.2020 / 18:11

Работодатели, които са използвали досегашната мярка 60 към 40 и кандидатстват за нейното тримесечно продължение, ще бъдат задължени да запазят подпомаганите работни места за срок от 3 месеца след края на продължението, но това не означава запазване на конкретни работници, които могат да напуснат или да бъдат освободени дисциплинарно. Това съобщи социалният министър Деница Сачева по време на обсъждането на обновената мярка в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Новата схема 60 към 40 ще бъде насочена към повече сектори и няма да изисква от предприятията да са спрели работа или да имат намалено работно време, а да докажат 20 процентов спад на приходите. Мярката беше подкрепена от повечето работодателски и синдикални организации, а единствената остра критика към нейната философия дойде от лидера на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който я сравни с "хвърляне на пари от хеликоптер".

Не стана ясно и защо началото на мярката е обвързано с края на извънредната епидемична ситуация, а реално ще започне от 1-ви юли, вместо от 15-ти, докогато беше удължена тази ситуация.

Според разчетите на социалното министерство обновената схема ще подкрепи заетостта на 300 хиляди души у нас, като за подпомагане на работодателите им за срок от 3 месеца са предвидени около половин милиард лева.

Държавата ще поема 60 процента от разходите за работника спрямо неговия осигурителен доход за месец май, а изискването към работодателя ще бъде да докаже 20 процентов спад на приходите и да няма задължения към хазната за миналата година.

Всички работодателски организации приветстваха продължението на мярката, като дадоха допълнителни предложения, а един от първоначалните й критици Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че това ще бъде единствената подкрепа за ликвидността на предприятията към момента .

 

Източник: dnews

 

Свързани новини

Сериал
07.07.2020 / 11:25

Сюжет, който пленява зрителите по целия свят и сериал, който печели над 15 номинации за награди, сред които и Златен глобус за най-добър драматичен сериал. Със своите...

Официални учебници по религия у нас – за първи път от 80 години насам
07.07.2020 / 11:17

От учебната 2020/ 2021 година в училищата се въвежда предмет по религия. Той ще бъде свободно избираем. Родители и ученици могат да избират между три направления:...

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб
07.07.2020 / 10:09

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка,...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев