"Какво е корупция?": Германската ZDF обяснява кризата в България като за деца (видео)

"КАКВО Е КОРУПЦИЯ?": ГЕРМАНСКАТА ZDF ОБЯСНЯВА КРИЗАТА В БЪЛГАРИЯ КАТО ЗА ДЕЦА
06.08.2020 / 17:10

Германската обществена телевизия ZDF включи обяснителен репортаж протестите в България в своята програма "logo!", в която медията представя новините за детска аудитория.

"Ще погледнем към България - от 4 седмици там се провеждат всекидневни протести срещу правителството. Много хора са недоволни от него и искат то да подаде оставка. Какво всъщност се случва? Ще ви обясним", казва водещата, след което започва анимираната инфографика.

"България е най-бедната държава в Европейския съюз. Много хора заработват много малко пари. Това е причината, поради която мнозина вече напуснаха България.

Протестиращите обвиняват управляващите за този проблем. Те уличават политици и други лица в корупция.

Корупцията означава, че политиците не използват властта си в полза на народа, а в своя собствена полза. Например: като вземат пари от държавната хазна и ги прибират в джобовете си, вместо да направят нещо за страната с тези средства.

Корупцията е забранена. Само че тя се случва непрекъснато в България.

По този начин парите за училищата и болниците не стигат до тях. Протестиращите казват, че корупцията на политиците е една от причините, поради които държавата не е в добро състояние. Те настояват правителството да подаде оставка и управлението да се поеме от други политици.

Нещо повече: съдилищата в България всъщност би трябвало да се борят с корупцията и да я накажат. Това обаче се случва много рядко. Протестиращите вярват, че съдилищата работят заедно с корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова демонстрантите настояват за промени и в съдилищата", се казва в репортажа.

Водещата обръща внимание, че все още не е ясно какво ще се случи в България, защото правителството е заело позиция, че "в никакъв случай няма да подаде оставка".

Медиите в Германия, Австрия, Великобритания и др. следят кризата в страната с интерес през последните седмици, като публикуват серия от коментарни и репортажни статии. Протестите активираха и българската общност в Европа. Една от планираните демонстрации ще се проведе пред сградата на канцлерството в Берлин с апел към Ангела Меркел и ХДС да се разграничат от досегашната си близка позиция с ГЕРБ.

Прикачени файлове към новината

Булевард България
 

Свързани новини

Китай се превръща в големия победител от пандемията
24.10.2020 / 12:36

Kитaй пъpви бeшe зaceгнaт oт ĸopoнaвиpyca. Лoĸдayнитe и cepиoзнитe pecтpиĸции, ĸoитo Πeĸин въвeдe, зa дa oгpaничи paзпpocтpaнeниeтo нa Koвид-19, yдapиxa тeжĸo тъpгoвиятa в cтpaнaтa. Зa пъpви път oт...

Германия добави в Covid-списъка Сливен
22.10.2020 / 14:02

Министерството на външните работи на Германия ни информира, че с цел превенция срещу коронавируса, от 24 октомври въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три...

Турция откри нови 85 милиарда кубически метра природен газ в Черно море
18.10.2020 / 10:19

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви откриването на допълнителни 85 милиарда кубически метра резерви от природен газ в Черно море.

Говорейки на борда на...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев