От утре стартира информационната система за контрол на медицинската експертиза

От утре стартира информационната система за контрол на медицинската експертиза
14.10.2020 / 14:42

От утре стартира информационната система за контрол на медицинската експертиза, съобщи зам. здравният министър Жени Начева. Достъпът до електронните услуги в нея обаче ще е само срещу електронен подпис.

Системата ще дава възможност целият процес по експертизата да се извършва електронно, като пациентът ще трябва само да отиде физически при личния си лекар за направление. След това документите му ще се обработват по електронен път – от личния лекар през ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК, а след това и автоматично ще отиват при НОИ, МЗ, социалните служби и общините. Ако решението за степента за неработоспособност се взема само по документи

не е нужно да ходи и на преглед, а ако такъв се налага – известието е отново през системата. За да активира заявлението си за медицинска експертиза през публичния портал на системата, пациентът обаче ще трябва да използва електронен подпис. Такъв е нужен и при получаването на решението през информационната система, а също и ако човекът реши да обжалва. Ако няма такъв – ще може да го направи и на хартия – в районната картотека, както и досега, тоест в сила остава и старият ред с подаване на молба и висене на опашки.

В момента 5 са компаниите, които издават квалифициран електронен подпис, обясни изпълнителният директор на изпълнителя на проекта „Информационно обслужване" Ивайло Филипов. Самата ИО сваля цената и желаещите могат да си купят подписа и четеца за него за 21 лева за 36 месеца. „Законът изисква достъпът да е през електронен идентификатор", поясни той. Причината е, че подобни медицински данни трябва да са добре защитени.

Въпросът ще се реши след време, когато електронната идентификация стане част от личните документи.

Обмисля се и законова поправка, с която в системата за медицинската експертиза да може да се влиза и с ПИК на НАП, така, както това вече е възможно за преглед на е-досието в здравната каса, обясни Жени Начева. Дори и с ПИК обаче няма да може да се подават заявления и да се получават, а пациентът ще може само да следи как се движат документите му.

Също така има възможност заявления да се подават с чужд електронен подпис, но за целта трябва да се пусне молба за опълномощяване в районната картотека на медицинската експертиза, допълни Начева.

Дори и пациентът да предпочете да придвижва документите си по досегашния ред, те се въвеждат и в информационната система, а целта освен намаляване на опашките е и по-добър контрол и елиминиране на възможността за злоупотреби. „Тя позволява дори

да се създават и виртуални ТЕЛК от различни населени места", обясни Ивайло Филипов.

От януари трябва да влязат в сила и електронната рецепта и протоколи за лекарства по линия на здравната каса, припомни Жени Начева. За тях обаче няма да се изисква електронен подпис.

Източник: "Клиника бг"
 

Свързани новини

Корнелия Нинова
29.10.2020 / 17:44

Уверихте ли се, че добавките за пенсионерите е купуване на гласове?

Изказването: „Ако ГЕРБ спечели изборите, ще продължим с добавките за пенсионери” е цинизъм...

Румен Радев се самоизолира, главният му секретар е с COVID-19
29.10.2020 / 15:07

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с положителен тест за коронавирус от днес, съобщават от пресцентъра на президентството. Димитър Стоянов е в...

От днес влизат в сила новите ограничения срещу COVID-19
29.10.2020 / 08:17

От днес влизат в сила новите ограничения срещу разпространението на коронавируса. Те ще действат две седмици. Хиляди гимназисти и студенти минават на онлайн...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев