Увеличават списъка с лекарства, които могат да се продават в автомати

Лекарства
14.10.2020 / 14:46

Сериозно разширяване на списъка с лекарства, които могат да се продават в автомати предлагат от Министерството на здравеопазването. Новата идея на ведомството идва три седмици след шумния скандал за държавната помощ към фирма „Пос Фарма", която искаше да направи верига от над 100 вендинг машини за медикаменти в страната.

35 INN от 19 различни групи продукти да се продават в автомати, предлага МЗ с проекта за промени в Наредба 28. Разширението е сериозно, тъй като в момента списъка съдържа 8 INN и групи продукти. Сред тях са аскорбинова и ацетилсалицилова киселнина, антисептици, медицински въглен, витамини.

В новия списък се добавят антиревматинчи, медикаменти за язва, очистителни, за храносмилането, успокоителни, за перисталтиката, още антивъзпалитени, аналгетици, антихистамини и др. Според здравното ведомство промяната се налага, тъй като списъкът отдавна не е обновяван, а и защото така ще се улесни работата на аптеките, които не са денонощни. Към момента подобни автомати може да се монтират на аптеки, а медикаментите в тях трябва да са без рецепта. Все още не е ясно дали фармацевтите ще подкрепят разширяването на списъка.

С други промени в наредбата се предвижда лечебните заведения, които нямат своя аптека, да могат да купуват лекарства и с наркотични вещества от друга болница. Към момента имаше нормативна празнина в това отношение.

Източник: "Клиника бг"
 

Свързани новини

Корнелия Нинова
29.10.2020 / 17:44

Уверихте ли се, че добавките за пенсионерите е купуване на гласове?

Изказването: „Ако ГЕРБ спечели изборите, ще продължим с добавките за пенсионери” е цинизъм...

Румен Радев се самоизолира, главният му секретар е с COVID-19
29.10.2020 / 15:07

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с положителен тест за коронавирус от днес, съобщават от пресцентъра на президентството. Димитър Стоянов е в...

От днес влизат в сила новите ограничения срещу COVID-19
29.10.2020 / 08:17

От днес влизат в сила новите ограничения срещу разпространението на коронавируса. Те ще действат две седмици. Хиляди гимназисти и студенти минават на онлайн...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев