Не носиш маска? Берлин иска да ти каже нещо

Не носиш маска? Берлин иска да ти каже нещо
16.10.2020 / 08:10

Дори когато проявява чувство за хумор, Германия иска правилата да се спазват.

Новата туристическа реклама на Берлин не се смущава да изпрати съвсем ясно послание към онези, които пренебрегват хигиенните мерки в условията на Covid-19.

Плакатите на Visit Berlin показват възрастна жена с цветна маска и строг поглед, която показва среден пръст на всички "антимаскъри". "Ние спазваме корона-правилата", се казва в съобщението, което се разпространява с хаштага #BerlinGegenCorona (Берлин срещу коронавируса).

Визията е част от по-голяма рекламна кампания в града, поръчана от местните власти. Останалите слогани, които ще могат да се видят по улиците и градския транспорт на германската столица, също отправят призив към жителите и гостите на Берлин да спазват най-елементарните правила за социална дистанция, за да не се наложи повторно затваряне на цялата икономика.

"Liberté. Egalité. Charité? По-добре спазвай дистанция", се казва в едно от посланията, което смесва мотото на Френската революция "Свобода, равенство, братство", но заменя последната дума с името на най-голямата университетска болница в Берлин - работното място на Кристиан Дростен и един от основните центрове за лечение и научни изследвания върху Covid-19.

"Стой на разстояние. Или любимата ти кръчма ще затвори по-бързо, отколкото можеш да се напиеш", предупреждава друга реклама от кампанията.

Колкото до изискванията за предварителна резервация в ресторантите, фризьорските салони и други търговски обекти, Visit Berlin казва: "Най-накрая... Сервитьорката поиска телефонния ти номер"

Шегите с навика на берлинчани да не изпускат бирата от ръка също се преплитат със здравните мерки около Covid:

"И след петата бира е лесно да се спазват: Мий дистанцията. Носи ръцете си. Спазвай маска"

Независимо от разнообразието на слоганите - образът на недоволната възрастна жена доби най-голяма популярност.

"Повечето хора в Берлин спазват правилата, но има малцина, които не го правят и поставят живота на останалите под риск - особено на по-възрастните хора и уязвимите групи. Искахме да привлечем внимание към този проблем", казва говорителят на Visit Berlin Кристиян Тенцлер пред CNN.

Берлинчани са директни хора и това е търсеният ефект на посланието.

"Цялата кампания се опитва да говори на език, който хората биха разбрали. Не искаме да им заповядваме какво да правят, искаме да привлечем вниманието им и да го направим с берлинско чувство за хумор", казва още той.

Градските власти разпространяват рекламните кампании и на английски, турски и арабски. Скоро посланията им ще се появят и като графити. Ако някой смята, че средният пръст на възрастната жена е възмутителен, това изобщо не притеснява Visit Berlin. Следващото изображение ще е по-забавно. "Няма вече стари дами, а нещо, на което да се посмеем".

Източник: Булевард България
 

Свързани новини

Висарион, чието истинско име еСергей Тороп, се среща със своите последователи по време на пиршество в село Петропавловка, на около 700 км югоизточно от Красноярск, 18 август 2002 г.
29.10.2020 / 17:35

Сектата "Църквата на Последния завет" и нейният лидер, който се обявява за Исус Христос, са известни в Русия от 30 години. За това време комуната построява град...

Китай се превръща в големия победител от пандемията
24.10.2020 / 12:36

Kитaй пъpви бeшe зaceгнaт oт ĸopoнaвиpyca. Лoĸдayнитe и cepиoзнитe pecтpиĸции, ĸoитo Πeĸин въвeдe, зa дa oгpaничи paзпpocтpaнeниeтo нa Koвид-19, yдapиxa тeжĸo тъpгoвиятa в cтpaнaтa. Зa пъpви път oт...

Германия добави в Covid-списъка Сливен
22.10.2020 / 14:02

Министерството на външните работи на Германия ни информира, че с цел превенция срещу коронавируса, от 24 октомври въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев