Програма за празника на Сливен - Димитровден

Празник на Сливен
24.10.2020 / 11:45

Днес от 12 ч. в зала "Сливен" ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…", посветен на 180-годишнината от рождението на сливенския войвода и борец за свобода Хаджи Димитър. Тези награди трябваше да бъдат връчени през м. май, но предвид епидемиологичната обстановка, организаторите Община Сливен, Регионално управление на образованието – Сливен, Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" – Сливен, Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен, Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937" – Сливен, удължиха срока за приемане на творби до 30 септември 2020 г. На тази проява също могат да влязат определен брой хора – до 50% от капацитета на залата, като предимство ще имат наградените и техните придружители.

Зам.-кметът Чиликова посочи, че основна част от проявите ще бъде съсредоточена на самия Ден на Сливен – 26 октомври, Димитровден. Денят ще започне с Празнична Света литургия от 08.30 ч. в катедрален храм "Свети Димитър". От 9 ч. в Къща-музей "Добри Чинтулов" ще се проведе ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" за 2020 г. доц. Красимир Добрев в паметната лауреатска книга.

От 10 ч. в зала "Сливен" ще се проведе тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града.

В 12 ч. на пл. "Хаджи Димитър" ще се проведе тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя ще започне с ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и Европейския съюз, ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Пепа Чиликова отправи апел към всички граждани, които имат желание да посетят тази церемония, да бъдат стриктни в спазването на противоепидемичните мерки и да спазват дистанцията от 1,5 м.

След нейния край в 13.00 ч. на пл. "Цар Освободител" ще се проведе празничен концерт с участието на Военен духов оркестър - Сливен и гостуващ оркестър.

"С цел да не допускаме струпване на деца, няма да има организирани представления, но въпреки това сме поканили циркови артисти: кокили, статуи, жонгльори, клоуни и др., които ще дефилират по бул. "Цар Освободител" и ще бъдат готови за снимки и създаване на добро настроение и усмивки сред най-малките ни съграждани", заяви още зам.-кметът.

Церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2020 г. тази година ще се проведе на 26 октомври от 18.00 ч. в зала "Сливен". На нея освен традиционните за Димитровден награди ще бъде връчена и награда "Аргира Жечкова", която традиционно се връчва през месец май. В концерта на вечерта ще участват вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове", с диригент Дора Христова и група "Вакали". Водещ на церемонията ще бъде актьорът Владимир Карамазов. Автор на сценария отново ще бъде Веселина Седларска. Предвид наложените противоепидемични мерки входът ще бъде с покани. С цел да не се струпват големи групи от хора, тази година фойерверките в празничната вечер ще бъдат изстреляни от Хамам баир в 20 часа, с което ще бъдат видими от почти целия град.

Чиликова допълни, че и тази година са включени маратон "Хайдушки пътеки", Държавно лично отборно първенство по спортни танци и Национална купа "Туида", открит турнир за купа "Сливен", Международен турнир по борба "Стоте войводи", Национален турнир по спортни танци по възраст и състезателни класове и турнир "Изгряващи звезди" и др. В периода 24 – 26 октомври по бул. "Цар Освободител" ще бъде разположен базар за традиционни занаяти "Българско е". По традиция на паркинга, северно от стадион "Хаджи Димитър" ще бъдат разположени панаир и атракциони.

В рамките на проявите стриктно ще бъдат спазени наложените противоепидемични мерки. Всички зали ще бъдат дезинфекцирани преди и след всяка проява. Ще бъде допускан ограничен брой публика в рамките на до 50 % от капацитета на залите, като на входовете ще има строг контрол за носене на маски. Относно проявите на открито, зам.-кметът Чиликова призова гражданите да спазват дистанция от 1,5 м и да бъдат отговорни за запазване на живота и здравето на всички присъстващи.

 

Свързани новини

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“
01.12.2020 / 16:10

В Сливен започна кампания за кръводаряване от лица, преболедували COVID-19. Целта е да се осигури кръвна плазма, която дава позитивен ефект при лечение на пациенти с...

Община Сливен
01.12.2020 / 16:00

Във връзка с епидемичната обстановка Община Сливен напомня на гражданите, че могат да използват и електронните административни услуги. За подаване на онлайн...

Хуманитарната гимназия в Сливен обяви конкурси за 86-годишнината от рождението на патрона си Дамян Дамянов
01.12.2020 / 08:57

Профилираната хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" обявява пет конкурса по случай 18 януари 2021 година - 86 години от рождението на Дамян Дамянов и патронен...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев