Проф. Галилей Симеонов - живият класик, оставен да бедства на 91 г.

Проф. Галилей Симеонов - живият класик, оставен да бедства на 91 г.
25.10.2020 / 10:32

Проф. Галилей Симеонов - дългогодишен преподавател в Националната художествена академия и смятан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство - е оставен да бедства в дома си в с. Гаврил Геново (обл. Монтана).

91-годишният мъж живее в стара къща, в която няма ток. Художникът Евгений Чалъков го открива да лежи в каруца, когато го посещава заедно с колекционер на картини. Историята на проф. Симеонов беше разказана от близки на Чалъков, които призоваха за помощ на възрастния творец.

Бившият преподавател в НХА е ученик на големия художник Илия Бешков. Един от емблематичните портрети на Васил Левски е създаден от него. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. Преди около 10 години съпругата му почива, семейството няма деца.

Оказва се, че художникът е предал близо 130 свои картини на градската галерия в Монтана, които е трябвало да бъдат продавани срещу процент от печалбата. Когато Евгений Чалъков и колекционерът са се поинтересували от произведенията на проф. Симеонов в градската галерия, e "имало безумен диалог" с представители на институцията, които са отказали да кажат къде се съхраняват неговите картини.

Други седем големи платна са предадени на собственик на колбасарски цех в Монтана, който обещавал на възрастния художник да ги продаде и да ремонтира старата къща - ангажимент, който не е спазен.

Авторите на сигнала питат как е възможно професор, завеждал катедра "Графика" в НХА, работил в академията 46 години, който има възпитаници в цялата страна, обявен е за почетен гражданин на община Георги Дамяново, да бъде изоставен да живее в такава мизерия сам.

Те настояват да се изясни какво се е случило с над 100 творби на автора и защо отказват да му ги върнат.

"Личност като професор Галилей Симеонов /Никола Цветин/ не следва да живее в такива нечовешки условия. В 21 век това е абсурдно, недопустимо, граничи с безумие и престъпно поведение. По отношението към възрастните хора не се ли определя нивото на нацията и държавата?", се казва в сигнала, който призовава за помощ от художници, меценати, медии, институции и неправителствени организации.

91-годишният творец има нужда от жилище, материали за рисуване и помощ от социален патронаж, който да му осигурява храна.

Сигналът е стигнал до председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, който е поел ангажимент да организира подкрепа за художника.

Условията, в които възрастният човек живее обаче, не би трябвало да са новина за културните институции - още през 2019 г. "Малки истории" на БНТ показва какво представлява къщата в с. Гаврил Геново, малко преди юбилейната му изложба.

В краткия филм той споделя, че подготовката на изложбата за 90-та му годишнина е закъсняла, но казва: "да се завирам, да умолявам, че имам картини и че трябва да ги излагам - малко ми е било чуждо, по-скоро надделяваше чувството да рисувам".

Източник: "Булевард България"
 

Свързани новини

Алпинистът Атанас Скатов
01.12.2020 / 14:54

Алпинистът Атанас Скатов тръгва на ледена експедиция към K2 (8611 м) в Каракорум през декември и вероятно ще направи опит да тръгне към върха в средата на февруари,...

Спасиха млад морски орел край ямболско село
01.12.2020 / 14:40

Спасиха млад морски орел край ямболско село. Птицата ходила по земята и не излитала, а местни жители подали сигнал в Спасителния център за диви животни Зелени...

Коронавирус
01.12.2020 / 08:01

221 жертви, с цели четиридесет над досегашния рекорд от миналия понеделник, даде България на коронавируса. 2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните...

 

Copyright © 2008-2020 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев