Доклад на Съвета на Европа: Бой с пръчка, вериги и катинари – „грижите“ за психично болните в България

Доклад на Съвета на Европа: Бой с пръчка, вериги и катинари – „грижите“ за психично болните в България
02.12.2020 / 11:51

Стряскащи условия в психиатричните болници в България описва доклад на Съвета на Европа. Бой с пръчки, вериги и катинари за обездвижване на болните са част от практиките, на които са се натъкнали представители на комитета за борба с изтезанията към организацията.

През лятото те са посетили няколко от психиатричните болници в България – „Св. Иван Рилски“, „Царев брод“, психиатричната болница в Бяла, домовете за социални грижи в Куделин, Самуил и Говежда.

За всяко от тези места в Съвета на Европа са били получени сигнали, че служителите там малтретират болните. Твърденията за бой с пръчки са се потвърдили с намирането на пръчки в помещенията, използвани от служителите на домовете се казва в доклада. В документа се призовава и незабавно да се прекрати практиката за използването на вериги и катинари за обездвижването на болни хора.

Докладът отчита видимото обновяване на домовете и подобряването на битовите условия в последните десетина години. Според документа обаче в посетените места липсват достатъчно на брой и подготвени служители. Авторите на проучването препоръчват на настанените в тези болници и домове да се осигури свиждане в безопасни условия и при следване на противоепидемичните мерки, а служителите постоянно да бъдат изследвани за ковид. Изразена е подкрепа за намеренията на българските власти подобни здравни и социални заведения постепенно да бъдат затворени.

 

Източник: Бг войс
 

Свързани новини

преподобний Антоний Велики
17.01.2021 / 09:30

На 17 януари православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм.

Животът му минава в...

Атанас Скатов
17.01.2021 / 12:03

Кратък прозорец от хубаво време изпусна алпинистът Атанас Скатов, който се опитва да покори К2 в сурови зимни условия. А междувременно загуби и скъп приятел.

Той...

Ген.Мутафчийски:Училищата са основен източник на заразата
17.01.2021 / 11:28

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчита по-добро спраявяне със заболяемостта в сравнение със западноевропейски страни...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев