Експериментът в Барселона: Концерт без социална дистанция и нито един случай на COVID-19

Експериментът в Барселона: Концерт без социална дистанция и нито един случай на COVID-19
15.01.2021 / 10:45

Барселона премина успешно през един от най-интересните експерименти с Covid-19. Tочно преди месец зала "Аполо" в испанския град отвори врати за публика от близо 500 души - гости на парти с участието на местни DJ-и.

Концертът се провежда независимо от извънредната ситуация в цяла Испания в края на 2020, защото на практика представлява научен експеримент, а не просто ексклузивно музикално събитие.

Общо 1047 доброволци на възраст от 18 до 59 г. са поканени да се включат в т.нар. PRIMACov експеримент, организиран от фестивала Primavera Sound, медиците от болницата Germans Trias в Барселона и две фондации за борба с инфекциозните болести.

Всеки от гостите преминава през бърз тест за Covid-19, преди да влезе в залата. Резултатът става ясен за 15 минути и ако е негативен, посетителят получава възможност да участва в партито.

Една от целите на събитието е да провери дали антигенните тестове са достатъчно надеждни, за да могат да се ползват непосредствено преди масови събирания - независимо дали са музикални или не - при които спазването на социална дистанция е невъзможно.

Участниците в теста са разделени в две групи на случаен принцип. Първата (активна) група се състои от 463 души, които влизат в концертната зала, за да слушат музика на живо и да танцуват. Концертът продължава общо 5 часа, като средният престой на хората от публиката е изчислен на 2:40 ч.

Гостите не са принуждавани да спазват социална дистанция, но са били длъжни да покриват устата и носа си с предпазна маска FFP2, осигурена още на входа на залата. Ползването на маската е задължително през целия престой освен при пиене на вода или друга напитка.

496 души остават във втората (контролна) група - те не влизат в помещението, а участието им е необходимо само за да се валидират резултатите на активните гости на шоуто.

И още от допълнителните мерки за сигурността на събитието са: ограничен и контролиран капацитет на външната площадка за пушачите, подобрена вентилационна система на залата и променена маркировка, която позволява да се избягват големите опашки пред тоалетните. За целта са ангажирани и допълнителни служители от охраната, които да регулират движението на хората. Бар зоната е изнесена в съседно помещение - само там са предлагани напитки, включително алкохолни. Залата е снабдена и със система за следене на въздушния поток в двете основни помещения по време на събитието.

Осем дни по-късно всички доброволци от двете групи са поканени да преминат PCR-тест за Covid-19.

Нито един от активната група (публиката на концерта) не показва позитивен резултат. Двама от доброволците в контролната група, които не са присъствали в залата, са се заразили с коронавируса в междинния период между двата теста.

"Данните ни дават статистическо осонвание да направим извода, че няма риск от заразяване сред хората, които участват в масово събитие, ако се спазват мерките, които ние следвахме, казва Борис Револо, лекар от болницата в Барселона.

Резултатът от Барселона дава надежда на музикалната индустрия, която прекара голяма част от 2020 г. без приходи от концерти заради притесненията от разпространението на коронавируса в затворени зали с недобра вентилация и струпване на хора.

Ако примерът на "Аполо" бъде последван с инвестиции в по-добри мерки за безопасност, срещите на музикалните фенове с любимите им изпълнители отново ще станат част от нормалността.

 

Източник: "Булевард България"
 

Свързани новини

Папа Франциск отново подава ръка на исляма на историческо посещение в Ирак
01.03.2021 / 14:05

За пръв път в историята един папа ще пристигне в петък в Ирак. Целта на посещението е да насърчи крехкото християнско малцинство в тази страна да устоява на...

Майка пусна децата си от третия етаж, за да ги спаси от пожар в Истанбул
26.02.2021 / 13:39

Драматична ситуация в Истанбул. Майка спаси четирите си деца от пожар като ги пусна от прозорците на жилището си, предаде „БТВ“.

Любителско видео запечатва...

Путин и Лукашенко се срещнаха в Сочи, покараха и ски
23.02.2021 / 13:44

Президентът на Русия Владимир Путин прие беларуския си колега Александър Лукашенко за разговори в Сочи, съобщава АП.

Осведомителната агенция отбелязва, че...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев