Българин е осъден на 10 години федерален затвор в САЩ за пране на пари

Българин е осъден на 10 години федерален затвор в САЩ за пране на пари
15.01.2021 / 11:30

Българинът Росен Г. Йосифов на 12 януари е осъден на 10 години в американския федерален затвор за ролята му в международна схема, откраднала милиони долари от стотици американци.

Йосифов е управител на RG Coins, борса за криптовалути, базирана в покрайнините на София, България, която, според властите, често е действала като средство за пране на пари на престъпната организация Alexandria Online Auction Fraud, съставена от 20 души със седалище в Букурещ, които са ограбили най-малко 900 американци чрез онлайн търгове.

Как действа схемата: измамниците публикуват реклами за фалшиви луксозни стоки (най-често автомобили) на уебсайтове като Craigslist и Ebay. След като нищо неподозиращите купувачи платели, парите им влизали в сложна схема за пране на пари, при която се конвертирали в криптовалута, а след това били прехвърлени „на перачи на пари в чужбина“, сред които Йосифов.

Престъпниците са откраднали около 7 милиона долара от жертвите си, базирани в САЩ.

Федералните агенции твърдят, че Йосифов е изиграл голяма роля в тези схеми, като е изпрал почти 5 милиона долара и е спечелил 184 000 долара в процеса.

Неговите бизнес практики са „предназначени както за подпомагане на измамници“, така и за „предпазване от наказателна отговорност“.

В резултат на това Йосифов беше осъден, заедно със 17 членове на престъпната група AOAF.

Росен Йосифов беше арестуван в България през 2018 г. и беше екстрадиран в САЩ през 2019 г., за да може случаят да бъде разследван допълнително в чужбина, където се проведе процесът.

Американските власти заявиха, че той е бил наясно с целта на сделките, извършени от румънските измамници. Докато RGCoins са имали ограничение от 5 BTC за анонимни поръчки, Йосифов е обменил биткойни на стойност над $ 4,9 милиона само за четирима членове на престъпната група, без да прилага процедури за легитимиране на клиентите.

Случаят с RGCoins е свързан с по-ранния арест на Влад Нистор, главен изпълнителен директор на Coinflux, водеща крипто борса, работеща в Румъния. Той е предаден и на американските власти след представени на местния съд доказателства, които го свързват със същата група от 14 румънци.

Арестът на Нистор и Йосифов стана след редица американски операции срещу криптопрестъпници в Европа, включително Александър Винник, предполагаем руски хакер, обвинен в пране на 4 милиарда долара от престъпна печалба чрез BTC-e.

Източник: Бг войс
 

Свързани новини

Папа Франциск отново подава ръка на исляма на историческо посещение в Ирак
01.03.2021 / 14:05

За пръв път в историята един папа ще пристигне в петък в Ирак. Целта на посещението е да насърчи крехкото християнско малцинство в тази страна да устоява на...

Майка пусна децата си от третия етаж, за да ги спаси от пожар в Истанбул
26.02.2021 / 13:39

Драматична ситуация в Истанбул. Майка спаси четирите си деца от пожар като ги пусна от прозорците на жилището си, предаде „БТВ“.

Любителско видео запечатва...

Путин и Лукашенко се срещнаха в Сочи, покараха и ски
23.02.2021 / 13:44

Президентът на Русия Владимир Путин прие беларуския си колега Александър Лукашенко за разговори в Сочи, съобщава АП.

Осведомителната агенция отбелязва, че...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев