Супа скара Украйна и Русия

Супа скара Украйна и Русия
15.01.2021 / 12:39

Възможно ли е една готварска рецепта да провокира международен спор? Когато става въпрос за произхода на традиционната за Източна Европа супа борш и претенциите идват от Украйна и Русия, конфликтът се оказва реален.

Проблемът обаче не е в изпълнението на рецептата, чиито основни съставки са зеле и цвекло, а в това, че руснаците я смятат за част от тяхната национална кухня. Украинците обаче не са съгласни, пише "Свободна Европа."

В началото на тази история стои известният готвач от Киев Евгений Клопотенко. Освен кулинарен експерт, телевизионен водещ и предприемач, той стои зад социалния проект „Cult Food“, съосновател е на киевския ресторант „Сто години напред“ и е създател на носещия неговото име кулинарен сайт klopotenko.com.

Наред с всичко това, преди година Клопотенко учредява обществената организация „Институт за култура на Украйна“. Нейната цел е боршът да бъде световно признат за традиционно украинско ястие. Като първа стъпка в тази посока супата вече е обявена от местните власти за част от културното наследство на страната.

Сега предстои да бъде вписана в списъка със световно нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, където вече присъстват, например, френската гастрономия, неаполитанската пица и грузинското вино. През ноември миналата година екипът на Клопотенко успява да убеди украинското културно министерство да направи официална заявка до март. Ако това се случи, заявлението боршът да стане част от списъка на ЮНЕСКО ще бъде разгледано в края на тази година.

„Всички украинци са различни, но ние сме обединени от любовта си към борша. И нека светът знае на кого принадлежи той“, коментира Клопотенко пред "Свободна Европа".

По думите му първото споменаване на тази рецепта е било записано на територията на Украйна, но никога тази супа не е била смятана официално за украинска: „Всеки украинец го приготвя и се храни с него, но на законодателно ниво боршът не е украински. Просто не сме смятали, че трябва да се документира.“

Клопотенко уточнява, че проблемът не е в изпълнението на рецептата, а в това, че на много места по света боршът се представя за руско традиционно ястие.

„Ние с вас ядем пица, но не казваме, че това е украинско или българско ястие. Всеки може да приготви борш, но това е украинско национално ястие. За украинците боршът е нещо повече от ястие. Боршът е част от украинската идентичност и наша национална ценност.“

Руското правителство обаче определя борша като „едно от най-известните и обичани руски ястия и символ на традиционната кухня“ в официалния си профил в Туитър.

Евгений Клопотенко не просто не е съгласен с това твърдение, но стига и по-далеч, заявявайки, че и украинската, и руската национални кухни, на практика, са били унищожени по време на Съветския съюз по политически причини.

„90% от ястията, които смятаме за украински, всъщност са родени в СССР. За да образувате една нация, в случая „съветски народ“, трябва да ѝ дадете един език, една храна и едно облекло. Това са три необходими неща, за да може една нация да се развива в една посока. Ако в една държава има различни нации, различни култури, различни традиции, тези хора са много трудни за управление“, казва готвачът от Киев.

Според него това уеднаквяване по време на комунистическия режим е станало чрез държавни регулации: „На първо място това е методът за забрана на продуктите, които хората са свикнали да консумират. Когато доставката на определени продукти и стоки беше спряна и вместо това на рафтовете на магазините се появи нещо съвсем различно, а изборът не беше голям, започнаха да се появяват нови ястия.“

Сега Евгений Клопотенко си е поставил за цел да възроди украинската национална кухня. Затова е решил да започне първо с международното признаване на борша като традиционно за родината му ястие.

 

 

Свързани новини

Папа Франциск отново подава ръка на исляма на историческо посещение в Ирак
01.03.2021 / 14:05

За пръв път в историята един папа ще пристигне в петък в Ирак. Целта на посещението е да насърчи крехкото християнско малцинство в тази страна да устоява на...

Майка пусна децата си от третия етаж, за да ги спаси от пожар в Истанбул
26.02.2021 / 13:39

Драматична ситуация в Истанбул. Майка спаси четирите си деца от пожар като ги пусна от прозорците на жилището си, предаде „БТВ“.

Любителско видео запечатва...

Путин и Лукашенко се срещнаха в Сочи, покараха и ски
23.02.2021 / 13:44

Президентът на Русия Владимир Путин прие беларуския си колега Александър Лукашенко за разговори в Сочи, съобщава АП.

Осведомителната агенция отбелязва, че...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев