20 000 глобени за невалидна винетка

20 000 са глобените за невалидна винетка
22.02.2021 / 11:39

Само за 50 дни - 20 000 са глобените за невалидна винетка. Това прави средно по 400 човека на ден.

Основната причина за нарушението е, че са забравили кога изтича винетката. Наложените санкции са в размер на 2 милиона и половина лева. Милион и половина - от фишове по 300 лева и още един милион – от компенсаторни такси по 70 лева, наложени от екипите на тол управлението.

Рекорден е броят на закупените винетки от началото на годината, досега те са 855 000, за общо 67 милиона лева.

Въпреки че санкционираните за липса на винетка от началото на годината са близо 20 000, от АПИ са на мнение, че броят на разсеяните водачи е намалял драстично.

„Гражданите и потребителите на пътя се научиха да работят със системата по-добре, гледат кога изтича срокът на винетките. Имат твърде много канали, по всякакъв начин да придобият електронна винетка и да пътуват безпрепятствено по републиканската пътна мрежа”, заяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ.

За да са от помощ на потребителите, от тол управлението скоро ще започнат да напомнят за изтичащите винетки на електронната поща на всеки от тях. Шофьорите вече могат да проверят в интернет и дали са били засечени за нарушението на сайта web.bgtoll.bg.

„След като нарушението бъде регистрирано от електронната система, т.е. от рамките, последователно двама оператори – младши и старши, проверяват това нарушение за неговата валидност . Това на практика се извършва до края на текущия ден, така че на следващия ден потребителят от тази функционалност на нашия сайт може да има вече информация за нарушенията”, каза още Асенов.

От АПИ ще отделят около 10 % от сумата, събрана от винетки за поддръжка на електронната си система тази година. Останалата сума по закон трябва да отиде за поддръжката на републиканската пътна мрежа и строителство на нови пътища.

Източник: "Парите ни"
 

Свързани новини

"Убавата Захариева и елегантниот Каракачанов: Пародийната кампания на македонския канал 5
04.03.2021 / 08:33

"Шармантната Захариева: България предлага среща на комисията с Македония от месеци"

"Хубавата Захариева и харизматичният Джамбазки се тревожат за...

Регистър
04.03.2021 / 08:24

Днес се очаква да бъде показан електронният регистър, в който гражданите ще могат да запазят час за поставяне на ваксина срещу Covid-19. Проектът беше обявен в...

Коронавирус
04.03.2021 / 07:22

1154 нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие у нас, показват данните от Единния информационен портал.

За изминалите 24 часа са...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев