Пет години от кървавата гонка на летище "Бършен" край Сливен

Пет години от кървавата гонка на писта "Бършен" край Сливен
23.02.2021 / 10:39

21 февруари 2016 година - денят, който беляза две семейства и принуди бургаски майки да хвърлят пръст върху тленните останки на децата си. Денят, в който две млади момчета напуснаха този свят, заради гонка на писта "Бършен" край Сливен, приключила по трагичен начин. 5 години след смъртта на Невен Богоев и Галин Димов бели мраморни ангелчета и боксови ръкавици пазят гробовете на момчетата, които останаха завинаги на 20 години и 19 години.

Вечният дом на младежите е отрупан със саксии с цветя, големи снимки и запалени свещи. Тежкият инцидент променя завинаги живота на две бургаски семейства.

Припомняме, че 32-годишният Николай Филипов уби двете момчета, след като експертиза доказа, че със скорост от 150 км/ч. е забил Мерцедеса си в БМВ-о на Невен на територията на бившото летище край Сливен. В БМВ-то ковчег е бил и трети спътник - Драгомир Бинев. Цяло чудо е, че той се е разминал със средна телесна повреда.

"Пет години без теб, ангел мой. Времето не лекува раната в моето сърце. Тя става по-голяма и дълбока, и дълбае, и дълбае. Не мога да дойда при теб, не мога да те видя, не мога да те прегърна, и времето, това време, което минава толкова бавно, не можа да ме научи да живея без теб", пише в социалните мрежи почернената майка на Богоев.

 

Какво всъщност се случи на писта "Бършен" на 21 февруари 2016 г., според официалните документи.

"Тримата пострадали имали интерес към автомобилните състезания. От публикации в интернет и организирана група във „Фейсбук“, преди обяд на 21.02.2016 г. тримата разбрали, че на пистата на летище „Бършен“ край Сливен, е обявено събиране на автомобили и мотоциклети и „гонки“ с тях. Решили да отидат и около 11:00 ч. потеглили с автомобила на Невен.

До него на предната дясна седалка пътувал пострадалият Галин, а на задната седалка в дясно бил пострадалият Драгомир. Пристигнали в района на летището около 13:00 ч. и въпреки поставените на главен път Сливен – Ямбол забранителни знаци, навлезли с автомобила на пистата.

На входа на пистата, както и по самата писта, се движели множество автомобили с различна скорост и в различна посока. След като навлезли на пистата, пострадалите на предните две седалки отключили и премахнали предпазните колани. Богоев продължил да управлява автомобила с невисока скорост (около 60 км/ч.) в дясната част на пистата в посока от запад на изток.

Приблизително по същото време в района на летище „Бършен“ пристигнал и подсъдимият с управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“. Той също не се съобразил с обозначения забранителен пътен знак и навлязъл с автомобила на пистата. След кратко движение по пистата и направен обратен завой, подсъдимият Николай потеглил в посока към входа на летището (посока изток – запад), като постепенно увеличил скоростта на движение на управлявания от него автомобил до 150 км/ч.

В същото време, пред управлявания от подсъдимия лек автомобил, вдясно от него и в съща посока, се движел със скорост от около 72 км/ч и управляваният от пострадалия Невен лек автомобил „БМВ“. Тогава Невен е предприел внезапна промяна в направлението на движение на автомобила си с рязък завой наляво и пресичане на коридора на движение на лекия автомобил „Мерцедес“. В момента на предприетата от страна на постардалия Богоев маневра, същият е бил на разстояние около 45 м от мястото на удара.

Подсъдимият възприел предприетата маневра и реагирал, чрез задействане на спирачната система на автомобила и завиване наляво. Въпреки предприетите действия между двата автомобила настъпил удар, като челната част на автомобила „Мерцедес“ ударил страничната лява част на автомобила „БМВ“. В резултат на настъпилото пътно-транспортно произшествие пострадалите Невен и Галин получили тежки, несъвместими с живота, травматични увреждания и починали непосредствено след произшествието. Подсъдимият, пътуващият с него Николай Н. и пострадалият Драгомир получили по-леки травматични увреждания и били откарани за оказване на медицинска помощ в спешния център при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен".

 

Повече от 3 години делото по случая се протакаше по съдебните зали. Защитата на Филипов търсеше всевъзможни начини да го отърве от решетките. Спорен беше и въпросът дали на пистата важат правилата за движение по пътищата.

В края на 2018 г. Николай получи 4 години ефективна присъда за причиняване на смърт при ПТП, както и лишаване от шофьорска книжка за срок от 4 години. Въпреки че беше признат за виновен, почернените близки на бургазлиите смятат, че е погален с перце от правосъдието, тъй като това е изключително незначително наказание за подобно деяние.

През май 2019 г. Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативния съд и съдебни охранители щракнаха белезниците на Николай Филипов. Той е осъден да плати и кръвнина на семейството на Галин Димов от 400 000 лв.

Още снимки от новината

Черно каменно сърце лежи на гроба на погубения Невен Богоев
"Невен - като един прекрасен ден" е изписано на гърба на надгробната плоча на момчето
"Безсилни бяхме да спрем смъртта, но сме силни да запазим скъпите спомени и голямата обич към теб", пишат близките на Галин Димов
Николай Филипов

 

Със съкращения от "Флагман"
 

Свързани новини

ЦИК изработи видеоклипове за правата и задълженията на гражданите
04.03.2021 / 16:23

Във връзка с предстоящите избори за народни представители на 4 април 2021 година Централната избирателна комисия изработи 30-секундни видеоклипове с цел разясняване...

Общински фонд „Култура“ продължава приема на проектни предложения за 2021 година
04.03.2021 / 14:20

Общински фонд „Култура” продължава набиране на проектни предложения в областта на културата, тематично свързани със Сливен и сливенския край. Проектите могат да...

ГЕРБ Сливен събра партиите за споразумение за честна и почтена  предизборна кампания
04.03.2021 / 12:49

Споразумение за честна и почтена предизборна кампания подписаха четири партии в Сливен. Инициативата на Предизборния щаб на ГЕРБ и областния координатор...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев