Най - щастливите държави в света за 2021 година. България - на 88-мо място

Най - щастливите държави в света за 2021 година. България - на 88-мо място
24.03.2021 / 08:37

За четвърта поредна година Финландия е определена за „най-щастливата“ държава в света, а България се изкачва с осем позиции до 88-ото място. Това показва Световният доклад на щастието (World Happiness Report), който се изготвя от Инициативата за устойчиво развитие на ООН.

От 2012 г. насам докладът за най-щастливите страни се съставя от данни на Gallup след проведени интервюта сред жителите на 149 държави. Тази година фокусът е ефектът от Covid-пандемията, засегнала света през 2020.

Авторите на доклада са взели предвид реакциите на правителствата срещу епидемията и доверието на гражданите в тях, за да изготвят класацията, оценяват психическото здраве на хората в съответната страна, както и социалните им контакти по време на пандемията.

„Изненадващо, не се наблюдаваше голям спад в благосъстоянието на хората, когато самите те оценяваха животите си през изминалата година“, казва един от организаторите Джон Хелиуел. „Възможно обяснение за това е, че те виждат Covid-19 като външна заплаха, която нарушава ежедневието на всички, и стават по-солидарни един към друг“.

 

2. Исландия

Островната държава в Северна Европа се изкачва до второто място в класацията. 2020 беше странна година, а Рейкявик я ознаменува със страхотна рекламна кампания. „Let It Out“ откри лекарството срещу Covid-19 и стреса, предизвикан от противоепидемичните мерки – терапия с писъци.

Клипът започва с кадри на хора от карантината: едни лежат по канапетата и гледат новините за Covid-19, друг е застанал пред огледалото, опитвайки се да си подстриже косата сам, трети реди скучен пъзел и въздиша дълго и тежко, после виждаме майка на малко момче, намираща се на ръба на нервна криза. Картината пресъздава реални ситуации от локдауна. Общото между всички герои е, че изглеждат отегчени и отчаяни. В един момент всеки от тях започва да крещи, очевидно достигнал до предела на издръжливостта си, за да се пренесе на някое красиво място в Исландия.

Идеята е, че страната дава шанс на всеки, от всяка точка на света, да изкрещи в изумителните открити пространства на острова. Желаещите посетиха уебсайта Looks Like You Need Iceland и записаха своя крясък чрез телефона или лаптопа си, за да се разнесе той из страната чрез гигантски говорител.

 

3. Дания

Третата най-щастлива страна в света е Дания, която се справи сравнително успешно с Covid-епидемията. Здравните власти до момента са отчели около 224 хиляди случая на коронавирус и 2397 жертви, като в последните седмици се наблюдава лек пик на заразата.

 

4. Швейцария

Швейцария почти винаги е в челото на класацията за най-щастливите държави. За 2021 остава извън топ 3.

Страната претърпя тежка втора вълна на пандемията, но напоследък успява да постигне „плато“ на заболеваемостта. Локдаунът в началото на годината беше само частичен, което не повлия особено на социалните контакти и живота на швейцарците.

 

5. Нидерландия

Още една европейска държава допълва първата петица. Страната отчете над 1,1 млн. инфекции от началото на епидемията, както и повече от 16 хиляди жертви. Въпреки ограниченията - 83% от нидерландците с право на глас се явиха пред урните преди няколко дни, за да гласуват на парламентарните избори.

Нидерландия се намира в локдаун, с вечерен час и забрана за обществени събирания, заради високата заболеваемост. Затова изборите бяха в три поредни дни, за да няма шанс за още по-голямо разпространение на заразата.

 

6. Швеция

Може би изненадващо, скандинавската страна е на шеста позиция в класацията. По принцип тя заема високите места в нея, но през миналата година правителството загуби доверие у голяма част от гражданите заради либералния подход към пандемията.

Швеция стана една от малкото държави в света, които не предприеха никакви мерки по време на първата и втората вълна, а даваха само препоръки за носене на маски и спазване на социална дистанция. Всичко това доведе до над 13 хиляди жертви на коронавируса. В момента там се наблюдава пик на заразата.

 

7. Германия

Германия се изкачва с цели 10 позиции в подреждането до 7-ото място сред най-щастливите държави.

Тя беше сред отличниците по време на първата Covid-вълна, но от началото на годината властите трябваше да налагат блокади, за да спрат разпространението на заразата. Отчетени са над 2,6 млн. инфекции и близо 75 хиляди жертви от началото на пандемията.

 

8. Норвегия

През 2019 скандинавската държава беше в топ 3, миналата година падна на пето място, а сега е осма.

Норвегия се справи сравнително добре с реакцията срещу коронавируса, ограничавайки жертвите до само 648 при над 5,3 млн. население.

 

9. Нова Зеландия

В топ 10 има само една държава, която не е в Европа - Нова Зеландия. Не е изненада, че островната страна е в челото, защото овладя пандемията и се превърна в пример за това как трябва да се действа срещу Covid-19.

Джасинда Ардърн стана премиерът с най-голямо доверие у новозеландците в историята на страната. Тя затвори острова по време на първата вълна и наложи стриктен локдаун, а сънародниците ѝ застанаха зад нея и заедно успяха да излязат от кризата.

 

10. Австрия допълва топ 10 на най-щастливите страни.

 

Свързани новини

Луиз Хей
07.05.2021 / 06:48

Днес е нов ден, неизживяван никога преди. Живея в Настоящето и се наслаждавам на всеки миг.

Добро утро
07.05.2021 / 06:54

Човекът се чуди колко бързо преминава денят. После разбира, че това не е просто ден, а животът!

Добро утро и прекрасен ден!

И не забравяйте да се...

Еманюел и Бриджит Макрон
05.05.2021 / 13:01

Сигурно си мислите, гледали сме ги тия филми, нищо ново под слънцето. Загоряла гимназиална учителка завърта главата на срамежлив тийнейджър, който има малка роля в...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев