Петиция против събарянето на гарата в Нова Загора

Петиция против събарянето на гарата в Нова Загора
23.06.2021 / 09:35

Вторачени сме в големите рани. Гангренясалите държавни структури сълзят в очите ни все по-противно, от ден на ден. Мятаме се на големите битки, понякога без капка вяра, че ще ги спечелим. Отчаяно, ядно, с болка.

А в същото време, далече от хлъзгавата жълта паветност на столицата, други хора водят своите малки, трудни битки. Скачат срещу всеядни многоглави чудовища, дерибействащи от години в малките градове и села. Увлечени от своето едротемие, ние дори не забелязваме тези епични сблъсъци. А те са ежедневието на България.

Ето ви една битка, която си струва да зърнем. ЖП гарата в Нова Загора е една от първите в България, построена е през 1918. Реконструкцията й е направена през 1959 и после е оставена на времето, безхаберието и алчността на силните. Упорита се оказва каменната сграда. Оцелява през войни и разрушителни земетресения, но попада на местната власт.

Кметът на Нова Загора стана известен преди няколко години с това, че ръсеше захар по опасните пътища в района, против уроки. Той и вярната му администрация не се опитват дори да регистрират вековната сграда на новозагорската гара като паметник на културата, за да я спасят. Напротив, готвят й погребение, а вместо надгробна плоча мислят да вдигнат нещо като модерен ламаринен павилион. Изпълнител на държавната поръчка ще е една фирма, която вече се казва „ВДХ“, но сме я чували като „Водстрой 98“, често споменавана в едно изречение с ДПС и станалия напоследък токсичен Делян Пеевски.

Ще кажете – какво толкова. Тя цялата държава се разпада, за една гара да се тръшкаме. Само че истината е друга. Аз мисля, че ще имаме общо бъдеще, само ако във всеки град има поне по няколко човека, които да скочат в защита на своето минало.

Затова днес искам да съм до хората в Нова Загора и да подпиша тяхната петиция. За една малка, невинна каменна жп гара.

Направете го и вие.

https://www.peticiq.com/327724…

Още снимки от новината

Петиция против събарянето на гарата в Нова Загора
Петиция против събарянето на гарата в Нова Загора
Петиция против събарянето на гарата в Нова Загора

 

Автор: Радослав Бимбалов, фейсбук
 

Свързани новини

Никола Вапцаров
23.07.2021 / 16:22

В 11,45 часа на 23 юли 1942 г. състав на Софийския военен съд осъжда на смърт Никола Йонков Вапцаров и още пет души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна...

Катастрофа
23.07.2021 / 15:16

На 21 юли около 18.30 часа при странни обстоятелства водач на лек автомобил "Ситроен Пикасо” губи контрола над превозното средство, връхлетявайки върху паркиран...

Излезе ежегодният доклад на САЩ за инвестиционния климат в България
23.07.2021 / 15:04

България продължава да е привлекателна дестинация за инвестиции с ниски разходи и с правителствени стимули за нови инвестиции. Това се посочва в ежегодния доклад...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев