Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР

Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
23.06.2021 / 16:30

През април 2003 г., около полунощ, сърцето на Маша спира. През последните 14 години тя и сестра ѝ живеят в стаята си в Московския дом за ветерани № 6. Когато Даша се буди сутринта, тя мисли, че сестра ѝ "спи спокойно", но вика персонала, защото не се чувства добре – усеща странна слабост и я боли главата. "Моля, не ни оставяйте с Маша сами. Много сме уплашени", моли се Даша, затова викат лекари да ги прегледат.

Едната от сестрите Кривошляпови е получила остър инфаркт и вече е мъртва. Медиците го разбират веднага. "Всички около нас винаги са ни лъгали", казват сестрите по-рано. И сега ги лъжат: на Даша не е казано какво се е случило с нейната "друга половина". Тя просто бавно се влошава. Седемнадесет часа по-късно, на 53-годишна възраст, тя умира в съня си от отравяне на кръвта.

По това време всички в нова Русия вече са забравили за сестрите Кривошляпови. В Съветския съюз обаче те са сензация: първите сиамски близнаци, родени в СССР и оцелели! Момичетата са родени с две глави, четири ръце и три крака (третият е под прав ъгъл с гръбначния стълб и се състои от два слети крака с девет пръста). Всяка от сестрите има свои бели дробове, сърце, стомах, бъбреци и тънки черва. Двете споделят дебело черво и пикочен мехур.

Сестрите Кривошляпови са убедени, че ако не са били родени в Съветския съюз в средата на ХХ в., животът им би бил различен. Но изглежда, им е писано да живеят в най-лошото за тях време: заключени в едно тяло, сестрите се превръщат в "морски свинчета за експерименти" още дни след раждането си.

 

Трудно раждане

През 1950 г. първите дни на новата година се оказват истински ад за обикновената съветска шивачка Екатерина Кривошляпова – раждането ѝ продължава два дни и две нощи. Нуждае се от цезарово сечение. Ултразвуковите машини се появяват в СССР цели осем години след раждането на Маша и Даша, така че до последния момент не се знае нищо за тяхната аномалия. "Близнаци!", възкликва младата акушерка и веднага припада.

Докато Екатерина все още не е в пълно съзнание, е решено бебетата да бъдат скрити от нея. Казано ѝ е: "За съжаление, бебетата ви бяха мъртвородени".

В това решение се включва и бащата на момичетата - Михаил Кривошляпов, който е в болницата по време на раждането. По това време той работи като личен шофьор на Лаврентий Берия, известен като палача на Сталин. Смъртният акт на близначките е издаден на същия ден.

Две седмици по-късно Екатерина става от болничното си легло. Тя не вярва, че бебетата са мъртвородени. "Чух бебешки плач", казва тя. Една сестра стажантка се смилява над нея и я води в отделение с инкубатори, където се намират близнаците. След това, което вижда, Екатерина получава психически проблеми и прекарва следващите две години в психиатрична клиника.

Държавата осигурява грижи за Маша и Даша на пълен работен ден - те прекарват първите седем години от живота си под наблюдението на известния физиолог Пьотр Анохин в Институа за педиатрия на Академията на медицинските науки на СССР, където се изследва този рядък вид ишиопаги - близнаци, съединени в таза.

 

Тестове за оцеляване

Както ще стане ясно после, момичетата са неразделно свързани помежду си не само физически, но и на ниво чувства и усещания. Те имат еднакви сънища; когато едната пие, другата се напива; когато едната яде, другата също се засища; когато едната е на зъболекар, другата я боли и ѝ се гади, докато упойката изчезне; когато едната мисли за нещо, другата продължава мисълта ѝ. Но в този момент в Педиатричния институт физиолозите просто се опитват да установят границите между тях - чрез жестоки експерименти.

Учените искат да открият ролята на отделната нервна и сърдечно-съдова система, както и способността им да се адаптират към екстремни ситуации като лишаване от сън, резки температурни колебания и глад. На тригодишна възраст те са поставени в лед за доста дълго време. След това едно от момичетата хваща пневмония и температурата на тялото ѝ достига 40°C, докато другото няма симптоми. Джулиет Бътлър, британски журналист и биограф на Маша, познава близначките в продължение на 15 години, докато със съпруга ѝ живеят в Русия. "Инжектираха ги с различни вещества, включително радиоактивен йод, за да се види колко бързо ще повлияе на другата сестра. След това измерваха с Гайгеров брояч", разказва тя.

"Ерата на Сталин" е термин, използван, за да се обясни невероятната жестокост на научните изследвания. С появата на Никита Хрушчов и по-голямата гласност ситуацията се променя, известно време пресата се отнася със съчувствие към първите съветски сиамски близнаци и експериментите са прекратени. След смъртта на професор Анохин американски учени правят "оферта" за близнаците, предлагайки момичетата да получат образование, трудова терапия и впоследствие работа. Но съветските медици отказват въпреки факта, че на седемгодишна възраст сестрите не могат да ходят и дори седенето представлява усилие за тях.

 

"Започнахме да пием на 12"

С приключването на научната фаза на изследването интересът към Кривошляпови започва да намалява. Благодарение на учените те са изпратени за кратко в Централния научноизследователски институт по травматология и ортопедия. Там третият им крак е ампутиран, "за да не привлича толкова внимание", и те получават основно образование.

Близначките се притесняват за ампутацията: "След отстраняването на крака ни мина доста време, преди отново да дойдем на себе си. Все едно нормален човек да загуби крака си. Най-големият ни страх беше, че всички ще ни се смеят. Ние сме много срамежливи и сме много комплексирани относно външния си вид. И когато в крайна сметка останахме без крак, цели шест месеца се притеснявахме да ни види който и да било."

Но Кривошляпови описват момента, в който започват да ходят с помощта на патерици (всяка от сестрите може да управлява само един крак), като "най-щастливия в живота ни".

"Това беше най-ужасното преживяване в живота ни", казват те малко по-късно, когато на 12 години попадат в друга институция - Новочеркаския интернат за деца със заболявания на опорно-двигателния апарат.

"Докато бяхме там, за първи път в живота ни ни идваха самоубийствени мисли. По някаква причина другите деца изобщо не ни харесаха от самото начало. Открихме, че често се караме с другите момичета. Маша винаги се караше. Докато бяхме в училище, се налагаше да търпим постоянни подигравки, унижения и обиди. Например момчетата от класа ни показваха на местните селски деца срещу бутилка водка. Съучениците ни често изливаха вода в леглото ни, а ние слагахме парче непромукаем плат и не казвахме нищо - това ги побъркваше... В интерната започнахме лошо да заекваме. Директорът на изследванията ни подкрепи до известна степен, но все пак беше много трудно. Можете ли да си представите как никой не разговаря с вас?", споделят те.

По това време, на 12-годишна възраст, те започват да пият.

 

Популярни и нещастни

Проблемите с алкохола само се влошават с течение на времето. Трябва да имаме предвид, че само Даша страда от алкохолизъм, докато Маша много пуши. Двете не са много толерантни към навиците на другата и за изненада на мнозина, са фундаментално различни типове личности. Те казват, че са двама души - напълно различни, но затворени в едно тяло.

Даша е по-съсредоточена, спокойна и отговорна. Маша има кратък период на задържане на вниманието, промени в настроението, непокорна е и физически по-силна (когато сестрите се движат, Маша поддържа почти цялото тегло на общото им тяло). Докато бележникът на Даша за училище е пълен с шестици и петици до 9-тата година, Маша едва успява с четворки и обикновено получава не повече от три, като обикновено преписва от сестра си. "Учителите не можеха да ни разделят", шегуват се те.

Когато порастват, сестрите често се карат. Те дори не могат да се разберат дали да търсят своята родна майка. Маша е против. Накрая я откриват и разбират, че имат двама братя. "Вместо радостно посрещане, ние видяхме напълно непозната жена с ледено изражение. От входната врата ни обсипа с упреци и въпроси къде сме били и защо не сме дошли да я потърсим веднага", спомня си Маша. Братята, две напълно нормални и здрави момчета, отказват да приемат, че са свързани. По това време бащата на сестрите вече е починал от рак на мозъка, който го покосява през 1980 година.

Те се местят в Москва през 1989 г. и получават стая в дом за ветерани. Но продължават да бъдат заклеймявани дори там. През 1990-те западни журналисти започват да се интересуват от Кривошляпови (близначките почти винаги отказват да говорят с руски журналисти). През 1993 г. сестрите посещават Германия, където се снима филм за тях, след което заминават за Париж. В крайна сметка автобиографията на Маша, чийто автор е Джулиет Бътлър, им носи голяма сума пари - около 10 000 британски лири. Близначките ги харчат за чуждестранни храни, компютър и цигари, а всички останали се пазят в брой в сейф, който стои в стаята им (и изчезва веднага след смъртта им). "Завист", така обясняват те стигматизацията, на която са подложени.

"През декември 1997 г. научих, че Маша и Даша са в лошо положение", разказва Сергей Федорченко, главен лекар в Пермски наркологичен диспансер. "Те пиеха ужасно много. Всички опити да ги излекуваме от алкохолната им зависимост бяха неуспешни."

Близначките са диагностицирани с цироза на черния дроб и белодробен оток, след което стават част от анонимните алкохолици и започват терапия за пристрастяване. Но това не продължава дълго. Опасявайки се, че ще претърпят срив и ще умрат, лекарите спират лечението.

На 50-ия си рожден ден те казват: "Ние пием, защото осъзнаваме какви изроди сме. Всичко, което сме постигнали в живота, трябваше да направим за себе си, през сълзи и молби. И това въпреки факта, че на всяка стъпка по пътя ни хората казваха: "Вие сте уникални! Имате право на всичко! Трябва да се възползвате от това!" Но да се възползваме от какво - нашата чудатост? Доживяхме до 50 години благодарение на силните си характери."

 

 

 

Още снимки от новината

Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР
Страданията и мъките на най-известните сиамски близнаци на СССР

 

Източник: "Руски дневник"
 

Свързани новини

Летище Нарита - току-що кацнали в Япония представители на медиите са изпълнили дълъг коридор и очакват инструкции как ще протекат последните няколко часа от дългия олимпийски път към Токио.
23.07.2021 / 12:56

Най-предизвикателните олимпийски игри в историята започват днес. Не е имало, вероятно няма и да има други такива. Но игрите ще ги има. Въпреки всичко.

Петте...

Гърция одобри задължителната ваксинация
23.07.2021 / 11:42

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация. Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск, до завършване на ваксинацията им.

Мярката засяга...

Русия завежда дело срещу Украйна пред Европейския съд по правата на човека
22.07.2021 / 13:41

Руското правителство завежда дело срещу Украйна пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по множество въпроси, вариращи от насилие по време на...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев