Oлимпийските игри в Токио: Добре дошли в забранената територия

Летище Нарита - току-що кацнали в Япония представители на медиите са изпълнили дълъг коридор и очакват инструкции как ще протекат последните няколко часа от дългия олимпийски път към Токио.
23.07.2021 / 12:56

Най-предизвикателните олимпийски игри в историята започват днес. Не е имало, вероятно няма и да има други такива. Но игрите ще ги има. Въпреки всичко.

Петте олимпийски кръга са в огромен “балон”. Организацията е по-трудна и от най-тежкото състезание по време на форума, ако приемем, че трябва да го провеждаш отново и отново - във всяка една от тези 24 480 минути на 17-те официални състезателни дни, че и много повече, от много по-рано.

От деня на отлагането на игрите на 24 март миналата година Международният олимпийски комитет се захвана с мисия “не ако, а как” да се проведат те през 2021-а. С ясната идея, че ще бъде адски трудно. С напредването на времето не ставаше по-лесно. Напротив. Олимпийски игри в извънредно положение. Олимпийски игри без фенове. Олимпийски игри в изолатор. Рестрикции, каквито не познаваме. Плашещи. Но и мотивиращи.

 

Пътят до Токио

68 страници е последното издание на наръчника с правила, които задължително трябва да бъдат спазени, за да си част от олимпийските игри в Токио. Финалната част от “олимпийската подготовка” стартира през март. Продължава и юли - до момента, в който вдигнеш победоносно ръце на японското летище след многочасова последна битка в очакване да получиш златния си медал - разрешението да влезеш в Токио, да влезеш в балона...

За да тръгнеш към Япония, трябва да имаш негативни резултати от два PCR теста, направени в различни дни до 96 часа преди пътуването. След кацането ти правят нов тест. В първите три дни от престоя си (извън летището) даваш нови три проби (със слюнка). На всеки следващ четвърти ден - нов тест. Освен ако организаторите не преценят да те проверят и друг път. В първите 14 дни от престоя си в Япония нямаш право да ползваш обществен транспорт - само специалния превоз между обектите в “балона”. Нямаш право да посещаваш никакви туристически обекти, ресторанти... Ти не си потенциална заплаха. Ти си реална заплаха!

Всеки участник в олимпийските игри (независимо от функцията си) трябва да има личен COVID офицер. В голям процент от случаите (извън състезателите и работещите за организацията японци) се налага да бъдеш COVID офицер на самия себе си - да подаваш информация за състоянието си, температурата и контактите си през всеки ден от престоя си в Япония (чрез приложение), да организираш задължителните си тестове в балона. Дори и ако се окажеш в Параграф 22 - в ролята си на официално лице на игрите да си поставен под карантина (за 3 или за 14 дни), но в ролята си на личен COVID офицер да трябва да излезеш от мястото си на настаняване, за да дадеш проба в обособените за целта пунктове в олимпийските обекти. Е, решение винаги се намира.

Но да се върнем назад - все още далеч от Токио. Първо трябва да се регистрираш в официално приложение за игрите. Да бъдеш одобрен и за COVID офицер. Да се регистрираш в друго приложение в ролята си на такъв - ICON (произлиза от Infection Control). Там трябва да ъплоудваш всеки изискуем документ, за да получиш разрешение от японското правителство за влизане в страната за периода на олимпийските игри.

Един от най-важните документи е така нареченият Activity Plan - описание на планираните активности през целия ти престой, описание на всеки един от обектите, за които искаш разрешение за достъп, описание на вида карантина...

В най-честите случаи тя е 3-дневна - изолация в мястото, където си настанен. Там ти правят и допълнителните 3 теста със слюнка, или когато са получили данни за общо 6 негативни теста от 96 часа преди да си тръгнал на път, вече си “свободен” - да влезеш в “балона”. Тежкият вариант на карантина е 14 дни - изключително непрактичен за игри, които продължават малко повече от две седмици. Но някои хора са принуждавани да са в 14-дневна карантина, защото властите не са одобрили техния Activity Plan... Другият вариант е - кратък римейк на филма “Терминалът”, хващане на

следващия възможен полет и обратно у дома...

По изключение и сериозни уважителни причини властите могат да дадат разрешение за “работа от деня на пристигането”, но това не отменя тестовете в следващите три дни. За да попълниш заявката си за план, който властите да разгледат, се запознаваш с дълъг лист “разрешени дестинации”. Например - зад името на всеки стадион, всяка зала, комплекс, спортен обект, тренировъчен център, медиен център, медицински център, хотел, летище и т.н. стои точно определен номер. Предварително заявяваш всеки обект, който би искал да посетиш. Когато комбинират тази заявка с всички други документи, властите вземат решение за случая ти индивидуално.

След това се регистрираш в ново приложение - в него попълваш данните за състоянието си. При кацане в Япония трябва да си задължително с включен GPS на телефона си. Чрез него следят къде си, с кого си в контакт и при евентуален случай на положителен с коронавирус, който е бил в непосредствена близост до теб, могат да те изолират временно до излизане на нов негативен резултат от тест чрез слюнка...

В случая е възможно ново озоваване в Параграф 22 - без да е одобрен твоят Activity Plan, не можеш да продължиш напред с това задължително приложение. Следва индивидуално решаване на случая - на летището или по време на карантина. Без да си получил одобрение на заявка за регистрация в ICON, не можеш да качиш и своя Activity Plan. А и това се случва. И започва денонощна комуникация или по-скоро опит за комуникация, защото ти си само един от десетките хиляди случаи...

Намираш начин да изпратиш чрез e-mail заявка за своя план до властите. И често - в минутите преди полета ти към Япония може и да получиш отговор за одобрение. Или пък не. И да решаваш проблема на летището. Така или иначе там прекарваш в проверки 3-4-5, а в някои случаи 9 и повече часа.

С попълване на редица нови документи до властите и индивидуално разглеждане в реално време плюс активиране на опционално различно японско приложение и тази сага бива решавана. С търпение и здрави нерви... И олимпийски рекорд по попълване на документи и апликации.

Влязъл в олимпийския “балон”, трябва да подадеш и детайлна заявка за посещение на конкретни места ден по ден. На влизане в спортен обект първо мерят температурата ти с точност до стотни. Излишно е да се споменава, че носенето на маски навсякъде, дори и навън, е абсолютно задължително. Така или иначе японците го правят и отпреди пандемията. Но сега да видиш човек без маска, е немислимо. А както споделят и японски колеги - самата маска дава поне първоначално спокойствие в тотално наплашените и много любезни местни хора. Страхът обаче е ескалирал дотолкова, че властите дори насърчават местните, ако видят хора, свързани с олимпийските игри, които нарушават задължителните правила, да ги снимат и да ги качват в социалните

мрежи - за да помогнат на властите да се намесят. И да са още по-спокойни, че нарушителите ще бъдат наказвани. А знаете колко обожават правилата японците. Е, в този аспект си е откровено стимулиране на шпионаж, все едно сме във време на война, а не на олимпийски игри.

За огромен процент от населението обаче самите игри са видима заплаха. Влошаването на обстановката в седмиците преди откриването съвсем е стресирало местните. На тях им е препоръчано да не излизат от префектурата, в която живеят, без съществена причина. Не е забранено. Но призивът се спазва. За конкретния период на олимпийските и след това на параолимпийските игри толтаксите за леки автомобили са вдигнати почти двойно - за да има още една причина за ограничение на движението. Ресторантите са отворени до 20 часа, поръчки се правят до 19, алкохол в тях не се продава.

А иначе в самия олимпийски “балон” всичко е спокойно, доколкото тази дума е подходяща за извънредно положение и олимпийски игри. Японците са такива, каквито всички ги познаваме - любезни и опитващи се да помагат. По отношение на транспорт и организация местните са перфектни - посещавали над 20 летни и зимни олимпийски игри дори твърдят, че сме свидетели на най-добрата организация в седмиците и дните преди самите игри.

Е, олимпийските игри в Токио започват! Меко казано, странни. Тежки до бруталност за организиране. Лишени от най-голямата емоция - фенската. Но толкова важни!

И не само заради огромната движеща сила на парите и колосалните загуби на глобално и локално ниво, които биха довели до значими последствия в спорта - опити за подсигуряване на средства за оцеляване по всякакви начини и даже насърчаване на порочни практики уж в името на същия този спорт. Но това не е спортът - онзи, който вдъхновява.

Пламването на олимпийския огън в Токио и провеждането на игрите ще са светлина в тунела - за състезателите, за спортните организации, дори и за феновете, които този път ще следят и ще се вълнуват само от дистанция. Но всички имат нужда от вдъхновение. А спортът го осигурява. Започват игри, които трябва да съхранят вярата и мечтите на атлетите. А те да продължат да карат феновете по света да мечтаят с тях. Не само днес и не само от дистанция. Но и утре, когато отново всички ще сме заедно.

 

Още снимки от новината

Обичайна гледка за всеки коридор от летищата в Токио - хора, чакащи одобрение от японските власти да влязат в страната по време на олимпийските игри.
Oлимпийски игри в Токио: Добре дошли в забранената територия
Част от необходимите документи за разрешение за влизане в Токио за олимпийските игри.
Инструкции и тубичка за слюнка за задължителния тест, който трябва да даваш в първите дни от престоя си в Токио - след като вече си влязал в Япония с два отрицателни PCR-а и още един тест на летището. Плюс всеки следващ четвърти ден или и в други дни по п

 

Автор: Найден Тодоров
Източник: "24 часа"
 

Свързани новини

"Семейство Сопрано от Берлин": Престъпният клан Ремо и ...
17.09.2021 / 16:12

Сензационен обир за милиард долара. Безскрупулно нападение срещу културно и историческо наследство, пазено в продължение на близо 4 века. Това бяха само част от...

Енергийната криза в Европа удари индустриалните гиганти
17.09.2021 / 15:41

Peĸopднo виcoĸитe цeни нa eнepгиятa в Eвpoпa cвиxa пeчaлбитe нa няĸoи oт индycтpиaлнитe гигaнти нa ĸoнтинeнтa и вeчe ca cepиoзнa зaплaxa зa иĸoнoмичecĸoтo възcтaнoвявaнe в peгиoнa, пишe...

Пандемията удря японските автомобилни гиганти
14.09.2021 / 16:24

Шест от големите японски производители на автомобили, включително Toyota Motor Corp., ще съкратят производствените си планове за текущата финансова година с повече от 1...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев