На днешния ден през 1942 г. е разстрелян поетът Никола Вапцаров

Никола Вапцаров
23.07.2021 / 16:22

В 11,45 часа на 23 юли 1942 г. състав на Софийския военен съд осъжда на смърт Никола Йонков Вапцаров и още пет души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София.

Никола Йонков Вапцаров е роден в на 7 декември 1909 г. в гр. Банско.

Учи в гимназията в Разлог, а по-късно (1926–1932) в Морското машинно училище във Варна, което впоследствие носи неговото име.

Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

Вапцаров работи в с. Кочериново, където е председател на професионалното дружество във фабрика “Българска горска индустрия” АД. След уволнението му през 1936 г. пристига в София.

Участва в Македонския литературен кръжок, издава стихотворения в различни вестници. Първата му стихосбирка “Моторни песни” излиза през 1940 г.

През същата година е интерниран в Годеч заради събиране на подписи в подкрепа на Соболевата акция. През 1941 г. става ръководител на Централната военна комисия при ЦК на БКП. Задачата на тази комисия е да осигурява оръжие, квартири и документи на нелегалните комунистически функционери.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата го намират за невинен и той е оправдан.

Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.

За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП(к).

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 23 юли е осъден на смърт чрез разстрел в процеса срещу ЦК на БКП. Още същия ден е разстрелян на гарнизонното срелбище в София заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов.

Никола Вапцаров е удостоен посмъртно с Международна награда за мир от Световния съвет на мира. Наградата е връчена на майка му Елена Вапцарова на Втория конгрес на мира през 1953 г.

Източник: "Памет българска"
 

Свързани новини

Коронавирус
18.09.2021 / 09:58

1892 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 25 189 теста, показват данните в Единната информационна система. Общо...

Валя Ахчиева
17.09.2021 / 14:18

Разследванията на журналистката Валя Ахчиева вече се излъчват по телевизия „Евроком“. Предването й започна тази седмица с филма “Правителството“ на Темида -...

„Галъп": Ако изборите бяха днес: Победа за ГЕРБ-СДС и срив за ИТН
17.09.2021 / 12:46

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 22,5% от...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев