Гласувайте за статията "От Сливен до Карандила - с лифт над "Сините камъни" в Годишните награди на Министерството на туризма 2021

От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
18.11.2021 / 13:24

Министерството на туризма обяви началото на Годишните награди в туризма–2021. Това е шестото издание на конкурса, който се утвърди като признание за прилаганите добри практики и усилена работа в сферата на туризма през последните 12 месеца. Именно в тези предизвикателни и изпълнени с премеждия времена е важно да бъдат показани и отличени добрите примери в сектора и да бъде оценен бизнесът, който въпреки всички трудности продължава да работи.

Надпреварата ще се проведе в 10 категории, от които 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Традиционно се запазва голямата награда, която е в категория „Изборът на българите“, и ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

Онлайн вот ще определи носителите на награди във всяка категория. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Онлайн гласуването ще приключи на 22.11.2021 г. в 00:00 часа.

Гласувайте за статията "От Сливен до Карандила - с лифт над "Сините камъни" в Годишните награди на Министерството на туризма 2021 в категория: "Публикация на тема Туризъм в България за 2021г.".

Гласуването може да направите тук: https://tourismawards.bg/cat/blog-material/

 

От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“

 

Местността Карандила е сред най-големите богатства на Сливен. Издига се на малко повече от 1000 метра надморска височина и е взаимосвързана с града на 100-те войводи. Да не посетиш Карандила, когато си в Сливен, е все едно да не видиш папата, когато си в Рим.

Ако в миналото жителите на града са се криели в местността от османлиите, откъдето идва и името й, то днес сливенци и гостите на града отново използват Карандила за скривалище, но от жегите и сивото ежедневие.

 

Как да стигнем до Карандила?

До местността в парк „Сините камъни“ може да стигне по три начина. Единият от тях е с автомобил, но се пригответе за 33 километра, изпълнени със завои. Това е и най-малко предпочитаният.

Вторият вариант е пеша – по Хайдушката пътека. Дълга е 4 км, но на места е доста стръмна и камениста. Изминава се за около един час, през който покорявате почти 700 метра денивелация. Краят на пътеката е в близост до хижа Карандила, която в момента е изоставена. Началото й е от Информационният център на природния парк. Пътеката е много добре означена.

Третият вариант е откритият седалков лифт, на който заложих и аз при последното си гостуване в Сливен.

 

Седалковият лифт Сливен – Карандила

Въжената линия е въведена в експлоатация през далечната 1974 година и това се вижда много ясно. Дървените седалки от години дори не са боядисвани, но все пак лифтът се стопанисва от общинско предприятие, което обяснява грозната картинка.

Дължината на линията е почти 2 километра, които се изминават за около 20 минути. С лифта покорявате 600 метра денивелация, като седалките се движат на места в близост до скали.

От лифта се откриват невероятни гледки към близките върхове на Стара планина. Ако сте наблюдателни, може да видите скалното образование Халката, което е сред символите на Сливен. Когато слизате към града се открива широка панорама към Сливен.

Работно време: Седалковият лифт работи всеки ден от 8:30 до 16:30 часа, а през летния сезон и до 17:30 часа. Всеки понеделник лифтът започва работа от 12:00 часа заради профилактика.

Цени: Цената на еднопосочния билет е 10 лева, а в двете посоки – 15 лева. Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно.

Бонус съвет: Ако 15 лева ви се струва висока цена за седалковия лифт, има как да се качите до Карандила и да слезете на цена – двойно по-ниска. След като отидете до долната станция на лифта кажете, че искате да си купите членска карта – струва 1 лев. Благодарение на нея цената във всяка посока става 3 лева. Така ще се возите в двете посока за едва 7 лева.

 

Какво да правим в местността?

Разбира се, основният повод е разходка, но може да се съчетае и с пикник. От лифта трябва продължите пеша до пътеката, която води до асфалтовия път. От него до едноименната станция и основните атракции има 4 километра, но вляво от табелите има малка горска пътека, която ще съкрати драстично пътя и отново се излиза на автомобилния път.

След 20 минути вървене ще стигнете до изоставената хижа Карандила. Малко след това е „Въжеландия“ – спортна база с въжени препятствия и стени за катерене.

До нея се намира и прословутата фурна, където се приготвя домашен и вкусен хляб. В близост има и ресторант, в който може да обядвате, което не препоръчвам. Заведението е туристическо – цените са високи, а храната никак не е вкусна.

По-добре е да си носите храна и да си спретнете пикник край близкото езеро. До него са изградени маси с пейки, както и беседки.

Още снимки от новината

От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“
От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“

  

Свързани новини

Магдалена Кисьова от Сливен спечели бронзов медал на Световното за юноши по скокове на батут
28.11.2021 / 21:41

В последният ден от Световното първенство в Баку, българската състезателка Магдалена Кисьова успя да завоюва своя първи бронзов медал в състезание от такъв...

Засегнати улици и участъци, по които ще се извършват строително монтажни работи в кв. Речица
26.11.2021 / 20:28

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 29.11.2021 – 13.12.2021 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните...

Засегнати улици и участъци, по които ще се извършват строително- монтажни работи в гр. Сливен
26.11.2021 / 16:09

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 28.11.2021 – 12.12.2021 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните...

 

Copyright © 2008-2021 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев