Mинчо Афузов за свършеното от Областна администрация - Сливен през първата седмица на 2022г.

Минчо Афузов
08.01.2022 / 18:41

В област Сливен 2022 година започна с по-ниска заболеваемост спрямо средната за страната. За съжаление обаче забелязваме проявление на общата тенденция за увеличение на болните лица и в нашия регион: 354 човека на ‪‪100 000‬ души от населението на областта са болни, в сравнение със стойността от предишната седмица: 218 на ‪‪100 000‬. Средната заболеваемост за страната е от близо 548 души на ‪100 000‬ души население.

Поради тази причина възобновяваме практиката си да информираме ежедневно обществеността за актуалната епидемична обстановка. Продължаваме и проверките, свързани с контрола за спазване на мерките. От името на Областна администрация искам да благодаря на гражданите за отговорното им поведение и ги призовавам да продължават да спазват заложените противоепидемични мерки.

По-добра защита срещу коронавирусната инфекция можем да осигурим на организма си и чрез ваксинация. Тук искам да споделя, че за наша радост отчитаме интерес към имунизацията през изминалите дни и значително по-голям брой поставени дози. Гражданите със завършен имунизационен статус вече са 41 423 души. Започна ваксинирането на децата на възраст от 5 до 12 години в областта. Активно работят и всички ваксинационни пунктове и мобилни кабинети. Надяваме се на още по-голяма инициативност и от страна на местната власт в тази посока, като акцентираме най-вече на малките населени места. Към момента има готовност и за поставяне на ваксини на място от мобилния кабинет на РЗИ-Сливен.

В рамките на тази седмица вниманието ни бе съсредоточено и върху изпълнението на едно от ключовите задължения на Областна администрация - упражняване на контрол за законосъобразността на актовете на общинските съвети. След обстойната проверка на решенията, приети от Общинския съвет в Сливен на 20 декември, стигнахме до заключението, че едно от предложенията, е в нарушение на материалния закон. Става дума за предложение, внесено като допълнителна точка за учредяване на отстъпено право на строеж от 30 години върху общински имоти в промишлената зона на Сливен, с цел изграждането на фотоволтаична централа. В изпълнение на задълженията ми, вменени от закона, като областен управител оспорвам това решение пред Административния съд в Сливен. Заповедта ми, свързана с оспорването, ще бъде публикувана в сайта на Областната администрация и всеки гражданин ще може да се запознае с нея.

Не само вярвам, но и следвам принципа на прозрачност в управлението. Затова, в името на обществения интерес, очаквам в близко бъдеще становище на компетентните институции както по този проблем, така и по друг, за който сезирах министъра на регионалното развитие и благоустройството. Неотдавна го информирах за насроченото за 20 декември извънредното заседание на “В и К - Сливен” ООД.

Както вече съм споделял, в кв. "Речица" започна изграждането на нова канализация по европроект, но без да са предвидени средства за подмяна на амортизираната водопроводната мрежа. Това може да постави в риск изпълнението и ефективността на проекта, и по този начин възникна нуждата от допълнителен финансов ресурс. След съответната санкция на министъра, това заседание не се състоя. Очакваме становище от принципала във връзка със следните въпроси:

На какви основания първоначалните разходи, предвидени в проекта на водоснабдителното дружество, се увеличиха от близо 6 на 8,8 млн. лева?

Как ще се разходват съответните средства?

По какъв начин "В и К" ще издължи заема и как това ще се отрази на потребителите?

Жителите на "Речица" получаваха безброй обещания през изминалите вече повече от 10 години, че съвсем скоро септичните ями ще са просто спомен и ще получат нова канализация и водопроводна мрежа. Ние обаче знаем, че тези обещания не бяха изпълнени. Затова подчертаваме, че стоим твърдо зад исканията им за достоен живот и ще ги отстояваме. Хората имат нужда от качествен ремонт на справедлива цена.

 

Свързани новини

Племенникът на Лечков пое Сливен
24.09.2022 / 09:48

Бившият нападател на Лудогорец и ЦСКА Иван Стоянов, който стана шампион и голмайстор на елита с „орлите“, е новият старши треньор на третодивизионния Сливен. Той...

Работна среща за хода и изпълнението на проекта за водния цикъл на град Сливен се проведе в Областна администрация
23.09.2022 / 15:38

На работна среща в Областна администрация днес бяха обсъдени ходът и изпълнението на проекта за водния цикъл на гард Сливен.

В срещата, провокирана от множеството...

Специализирана полицейска операция се провежда в момента в град Сливен
23.09.2022 / 15:32

Екипи на икономическа и криминална полиция, сектор „Специални тактически действия”, служители на РУ-Сливен, сектор „Пътна полиция”, НАП и Областната дирекция по...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев