С близо милион ще задлъжнее ВиК-Сливен към енергоразпределителното дружество до края на наложения ценови мораториум

Севдалин Рашев
09.01.2022 / 07:57

С близо милион лева ще задлъжнее ВиК-Сливен към енергоразпределителното дружество до края на мораториума, наложен от правителството върху цените на тока, парното и водата. Това прогнозира в интервю за БТА инж. Севдалин Рашев, управител на водното дружество. От 1 януари беше крайно необходимо да влязат в сила новите цени, смята той и заяви, че ще последва верижна задлъжнялост.

ВиК-Сливен ще поиска в понеделник кредит от "Български ВиК Холдинг", за да можем да посрещнем тази диспропорция и да изчакаме до март, посочи управителят на дружеството. Той припомни, че доскоро сливенското ВиК получаваше електроенергия от Доставчик от последна инстанция /ДПИ/, което още повече оскъпява тока. Дружеството имаше 11.5 милиона лева задължения за такса водоползване и за електроенергия. Сметките за ток нараснаха, заради няколко сушави години и необходимостта да се захранват помпените станции, за да се снабдява Сливен с питейна вода. Задълженията бяха погасени от "Български ВиК Холдинг", припомни той.

Цената на кубик питейна вода с ДДС в област Сливен е трябвало от 1 януари да стане 3.80 лева, според инж. Рашев. По думите му това е с оглед цената на електроенергията, заложена в предложението на КЕВР. Понастоящем обаче, ще се наложи бизнес планът на дружеството да бъде преработен и да се изчисли цената по нов начин, обясни Севдалин Рашев. Сега абонатите на дружеството в областта плащат за кубик вода 2 лева и две-три стотинки. Тази цена е абсолютно нереална, коментира той, като посочи, че са се повишили цените както на горивата, така и на обеззаразяващи продукти и консумативи, използвани за обработка на водата.

Заради финансовите затруднения много от хората в дружеството работят на минимална заплата, каза още Севдалин Рашев. Редуциран е бил личният състав, навършилите необходимата възраст са били пенсионирани, като от 460 души в момента там работят 390.

На въпрос дали язовир "Асеновец", който е основният източник за питейна вода на Сливен, разполага с достатъчно количества, за да обезпечи града, той посочи, че в момента нивото му е 20 600 000 куб.м. По думите на Рашев това е много добре за началото на годината, когато се очакват валежи от дъжд и сняг, както и пролетно топене на снеговете. През последните години водосборът беше достигнал критично ниски нива, а от ВиК дружеството въведоха алтернативно водоснабдяване чрез три помпени системи в терасата на река Тунджа. Полезният обем на язовира е 28 млн. куб.м. вода.

Управителят на ВиК-Сливен информира още, че по план се изпълнява мащабен проект за рехабилитация и доизграждане на ВиК инфраструктура в общините Сливен и Нова Загора. Дейностите обхващат подмяна на водопроводна и канализационна мрежа, помпени станции и съоръжения, система за контрол. Стойността им е 133 милиона лева като средствата са европейски.

По думите му, след реализацията на проекта ще има сериозно отражение на основни показатели, вкл. загубите на вода, които ще намалеят чувствително. Очаква се скоро да се получи финансиране за паралелно изграждане на водопровод заедно с канализация в сливенския квартал "Речица". Там е нужно дофинансиране, след като се наложи цялостна подмяна на водопроводната мрежа.

Източник: БТА
 

Свързани новини

Племенникът на Лечков пое Сливен
24.09.2022 / 09:48

Бившият нападател на Лудогорец и ЦСКА Иван Стоянов, който стана шампион и голмайстор на елита с „орлите“, е новият старши треньор на третодивизионния Сливен. Той...

Работна среща за хода и изпълнението на проекта за водния цикъл на град Сливен се проведе в Областна администрация
23.09.2022 / 15:38

На работна среща в Областна администрация днес бяха обсъдени ходът и изпълнението на проекта за водния цикъл на гард Сливен.

В срещата, провокирана от множеството...

Специализирана полицейска операция се провежда в момента в град Сливен
23.09.2022 / 15:32

Екипи на икономическа и криминална полиция, сектор „Специални тактически действия”, служители на РУ-Сливен, сектор „Пътна полиция”, НАП и Областната дирекция по...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев