Лавров: Ние изобщо не искаме война в Европа

Лавров: Ние изобщо не искаме война в Европа
12.05.2022 / 10:19

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че страната му не иска война в Европа, но че западните държави много биха желали да видят Русия победена във военната й кампания в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако сте обезпокоени от перспективата за война в Европа, то знайте, че ние изобщо не искаме това", заяви Лавров на пресконференция в столицата на Оман, Мускат, след преговори с оманския си колега Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусайди. "Обръщам вниманието ви върху факта, че Западът е този, който постоянно и упорито казва, че в тази ситуация е необходимо Русия да бъде победена. Сами си направете съответните изводи", обяви руският външен министър.

Лавров обвини Украйна, че не пуска "от пристанищата си десетки морски съдове, включително кораби, които трябва да доставят пшеница в различни региони на света, и дори са минирали изходите от тези пристанища, което прави невъзможно извеждането на тези кораби."

Всъщност, украинските пристанища са блокирани от Русия. Що се отнася до пшеницата, по данни на Киев, руските окупатори са откраднали стотици хиляди тонове зърнени култури. Поначало териториите, на които се отглежда най-голямо количество пшеница, се намират предимно в Източна Украйна, затова руската инвазия сама по себе си въздейства на доставките ѝ по света.

"Ако говорим за по-широка, освен чисто хуманитарната роля, която би могла да изиграе ООН, то, за мое огромно съжаление, секретариатът на тази организация, включително нейният генерален секретар (Антониу Гутериш), пропусна възможността да постигне политическо уреждане, след като дълги седем години те изобщо не реагираха на открития, откровен саботаж от властите в Киев на резолюция №2202 на Съвета за сигурност, която утвърди Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна", каза руският външен министър.

"Имаме достатъчно купувачи за нашите енергийни ресурси и ще работим с тях. А Западът нека плаща (за енергийни ресурси) много повече, отколкото плащаше на Русия, и нека обяснява на своето население, защо то трябва да обеднява", каза Лавров.

Той заяви, че Русия и Оман ще усъвършенстват договорно-правната рамка помежду си. Двете страни планират да приключат работата по споразумение за безвизов режим.

"Обсъдихме насоките на потенциалната работа, която да ни позволи да развиваме съвместни взаимноизгодни проекти в енергийната сфера, в областта на туризма, транспорта, телекомуникациите и други сфери", каза още руският външен министър след срещата си със своя омански колега.

 

Свързани новини

Бивш шеф на MI6: Путин ще си отиде до 2023 г.
23.05.2022 / 13:36

До края на годината руският президент Владимир Путин ще бъде изпратен в санаториум, прогнозира бивш шеф на MI6.

При постоянните слухове за сериозно влошаване на...

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в ...
23.05.2022 / 09:22

Киев продължава своята дипломатическа контраофанзива срещу Русия - украинският президент Володимир Зеленски ще открие с видео обръщение Световния икономически...

Италия и Германия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ
21.05.2022 / 10:01

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев