Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения на Сливен унгарски град Печ

Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения на Сливен унгарски град Печ
12.05.2022 / 14:04

Кметът Стефан Радев посрещна днес Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен унгарски град Печ. Причина за визитата на чуждестранния общински съветник е 24-ият Национален фестивал на детската книга, който се провежда в момента в Сливен. Хорват е специален гост на фестивала. Той бе придружен от директора на местната библиотека в Печ - Тамаш Мислер.

Пред кмета Радев, който е председател на организационния комитет на фестивала, гостите споделиха, че са впечатлени от организацията и мащабите на проявата, което е ценен опит за инициирането на такива събития.

На свой ред Стефан Радев заяви, че Сливен се гордее с инициативата, която през годините става все по-популярна и превръща града в столица на детските книги и най-малките читатели.

В хода на разговора беше повдигната темата за усложнената обстановка в Украйна и предизвикателствата за цяла Европа, свързани с интеграцията на бежанската вълна. Дискусията повдигна въпроса за задълбочаване на контактите на двата побратимени града в различни сфери.

„Предизвикателствата на днешното време ни дават повод да търсим задълбочаване и по-интензивни контакти, както и общи инициативи между отделните европейски народи. Да бъдем по-единни и да гледаме в една посока“, сподели пред гостите сливенският градоначалник. Той изрази пълна готовност за съдействие за възстановяване на стопанските отношения между Сливен и Печ.

В рамките на срещата бе обсъдено и бъдещо съвместно участие на различни европейски конкурси, в което да се включат и трети страни.

Гостите отправиха покана към кмета Радев Община Сливен да се включи в честванията за празника на град Печ на 1 септември. Те получиха от домакина новото издание на цветния албум с действащите църкви на територията на общината и каталог от изображения на най-емблематичните места в града под Сините камъни. Тамаш Хорват подари на кмета Радев новата си книга, сувенири и продукти от местно производство.

На срещата присъстваха зам.-кметът Пепа Чиликова и Павлина Бонева от дружеството на българското малцинство в Печ.

Връзките между Печ и Сливен датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през месец май 2001 год., а в края на 2002 год., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год. Сътрудничеството се осъществява в широк спектър от дейности и разработка на съвместни проекти.

 

Още снимки от новината

Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения на Сливен унгарски град Печ
Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения на Сливен унгарски град Печ
Кметът Стефан Радев посрещна гости от побратимения на Сливен унгарски град Печ

 

 

Свързани новини

Поздравителен адрес от областния управител на Сливен г-н Вълчев до г-жа Наташа Иванова - носител на престижната награда "Аргира Жечкова"
23.05.2022 / 21:48

ДO

Г-ЖА НАТАША ИВАНОВА

ДИРЕКТОР НА СПОРТНО УЧИЛИЩЕ

„ДИМИТЪР РОХОВ”- СЛИВЕН

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Уважаема г-жо Иванова,

Изключително ми е приятно да ви поздравя...

Дейност на местата за настаняване в Област Сливен през Март 2022г
23.05.2022 / 21:45

По данни на Националния статистически институт през март 2022 г. на територията на област Сливен са функционирали 40 места за настаняване с над 10 легла - хотели,...

Занималня
23.05.2022 / 13:09

И през тази лятна ваканция ще бъде организирана детска занималня, която ще се проведе през месеците юни и юли 2022 година.

Предназначена е за деца от 5 до 10 години....

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев