Стая с гледка към Рила, вижте как ще изглежда новият затвор в Самораново

Стая с гледка към Рила,вижте как ще изглежда новият затвор в Самораново
13.05.2022 / 12:46

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила, бюро, две легла, гардероб, няколко рафта за книги и лични вещи и самостоятелно санитарно помещение. Така ще изглежда килия в нов затвор в село Самораново, община Дупница, който предстои да бъде изграден до март 2024 г. Проектът е на Министерството на правосъдието, а финансирането е в размер на 17.5 млн. евро и идва от Норвежкия финансов механизъм. Новият затвор ще бъде с капацитет до 400 души.

Новият затвор ще разполага със спортни площадки, съвременна сграда за обучения, библиотека, административен център и сграда за служителите, както и повече зелени пространства,пише Дневник. Целият затвор ще бъде отделен от селото с висока ограда, но между различните зони вътре няма да има прегради. По проект е предвидена и сграда с преходни жилища, в които да бъдат настанявани затворници, които предстои да излязат на свобода.

Проектът бе представен от Министерството на правосъдието и представители на Норвежкия финансов механизъм, а целта е България да отговори на европейските изисквания и да прилага по-хуманен подход към лишените от свобода, като им осигури нормални условия за живот. Идейният проект за изграждането на новия затвор е на архитект Божидар Хинков.

Предвидено е на територията на затвора да бъде обособена сграда за общата администрация. Тя ще разполага с топла връзка към корпуса на затвора. Ще бъдат изградени няколко игрища, „за да не обикалят затворниците в кръг“, а да имат възможност за различни форми на почивка. Отделно ще има учебна сграда за обучение и образование на лишените от свобода с библиотека.

Друг корпус ще бъде изграден за персонала. Помещенията ще бъдат разделени със стъклени прегради, ще има изцяло нов център за обучения на персонала и конферентна зала с изглед към Рила. Архитектът очаква помещенията да се превърнат не само в място за обучение на служителите на затворите, за провеждане на конференции и работни срещи, но и пространство, в което да се оформят нови тенденции и политики. В специален обект ще бъдат настанявани затворници, които предстои да бъдат освободени и изтърпяват последните месеци на присъдите си.

Още снимки от новината

Стая с гледка към Рила,вижте как ще изглежда новият затвор в Самораново
Стая с гледка към Рила,вижте как ще изглежда новият затвор в Самораново

 

 

Свързани новини

Най-големият за 2022 г. астероид приближава към Земята
23.05.2022 / 13:40

Най-големият известен астероид от групата на Аполо ще се приближи до Земята на 27 май тази година. Това съобщиха от Института по приложна математика "Келдиш"...

След 40 години: Катето Евро отново изпя „Che sarà“
23.05.2022 / 13:13

40 години след премиерата на легендарния филм на режисьора Людмил Кирков и сценариста Станислав Стратиев “Оркестър без име” Катето Евро отново изпя италианския...

Костадин Костадинов в очите на артистите от карнавала
23.05.2022 / 12:40

В събота в Габрово се проведе големият карнавал, който е част от седмицата на празненства в града на хумора. Тази година той се поведе под мотото "Кот доди, гад...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев