Започна жътвата в Сливенско, очакват реколта близка по количества до миналогодишната

Започна жътвата в Сливенско, очакват реколта близка по количества до миналогодишната
22.06.2022 / 13:22

Стартира жътвата в Сливенско, обяви пред Дарик Георги Радев, председател на Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър” – Сливен, който обработва 12 хиляди декара земя.

Към момента се прибира ечемика, а в края на месеца и - пшеницата.

По думите на Радев – официален старт на жътвата не е даден. Традицията е нарушена в последните години заради пандемията.

„Всеки сам решава, кога е удобно да започне жътвата. Както аз, така и колегите вече прибираме реколтата. Жъне се ечемика”, каза Георги Радев.

Земеделският производител поясни, че валежите през последната седмица в Сливенско са се отразили, както добре за някой зърнени култури,така е неблагоприятно за други.

„Дъждът пречи на едно, но помага на друго. На пшеницата, ако валежите продължат, ще е пречка. Ще започне да потъмнява, ще падне качеството на зърното”, обясни председателят на Сдружение „Хаджи Димитър”.

Той сподели, че очаква реколта близка по количества до миналогодишната, а изкупните цени да са по-високи, тъй като себестойността на продукцията е доста голяма, предвид високите цени на торовете, горивата и труда на хората, ангажирани с тази дейност.

„Войната в Украйна също оскъпява продукцията”, смята Радев и добави, че не трябва да има забрана за износ на зърното.

„Продукцията не трябва да се задържа.Няма как да я реализираме само на вътрешния пазар”, добави земеделският производител.

 

Свързани новини

Концерт
01.07.2022 / 10:38

Плевенската филхармония ви кани на 27 юли (сряда) от 20:00 часа на приказен концерт под звездите в Крепост "Туида", част от националното турне „В света на...

Спомен за сливенския художник Йордан Парушев, който днес щеше да навърши 64 години
01.07.2022 / 10:22

Днес, Йордан Парушев щеше да навърши 64 г. Той загина при тежка катастрофа по пътя към Велико Търново на 15 декември 2011 г. , но изкуство което остави след себе си пази...

Прием на документи на ученици за VІІІ клас ще се извърши в периода 5 – 7 юли
01.07.2022 / 10:08

Прием на документи на ученици за VІІІ клас ще се извърши в периода 5 – 7 юли 2022 г. , съобщава "Дарик".

Подаването на заявление за участие в първи етап на класиране...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев