Най-често джипитата пращат пациентите си при кардиолог

Най-често джипитата пращат пациентите си при кардиолог
22.06.2022 / 13:50

Джипитата издават най-много направления за специалист за кардиолог, стана ясно само 20 дни след въвеждането на електронните направления. Това обяви пред БНР Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Той увери, че е-системата вече работи безпроблемно, независимо от фалстарта при един от доставчиците на дигиталната услуга и неудобствата за общопрактикуващите лекари и за пациентите. В момента на ден за страната се генерират около 40 000 – 50 000 електронни направления.

„Следваща седмица предстои Наредбата за функциониране на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която е част от Закона за здравето, да бъде обнародвана в Държавен вестник. Наредбата ще конкретизира достъпа до данните в системата от страна на пациентите, медицинските лица и други заинтересовани страни. Наредбата ще регулира тези отношения – структурата, достъпа, начина на съхраняване на данни, информационната сигурност“, поясни Пандов. По думите му наредбата дава яснота за ролите на различните участници в нея, в начинът, по който се дава съгласие, например, за начина на достъп до електорнното здравно досие. В момента това става чрез ПИК – код или електронен подпис. „Това, което Министерството на електронното управление предвижда, но не е още въведено, е електронна автентификация или удостоверяване на самоличността чрез мобилните телефони. Това е т.нар. електронна самоличност, но това още не е факт“, посочи още председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

„За да вървим към дигитално здравеопазване, ние ще стъпим върху базата данни на НЗОК, след това на НЦОЗА, а също на НСИ. Но оттук нататък системата, която генерира най-много данни ще е Националната здравно-информационна система на МЗ. Така ние вече можем да кажем дали даден специалист насочва своите пациенти само към една лаборатория“, коментира Васил Пандов.

Той съобщи, че вече има данни в кои лечебни заведения смъртността от дадено заболяване е най-висока, също и в кои региони в страната. „Това го направихме най-напред само за болните от COVID-19, за да се следят починали и т.н. Имаме данни за няколко болници, в които смъртността от коронавирус е значително по-голяма отколкото е средната в национален мащаб“, уточни началник на кабинета на министър Асена Сербезова.

 

Свързани новини

Коронавирус
01.07.2022 / 09:27

От днес Български червен кръст – Сливен организира мобилни ваксинационни пунктове като инициативата се организира и със съдействието на Община Котел. В тях...

Коронавирус
01.07.2022 / 09:21

472 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, като 5 от тях са в Сливенско. Направени са 3677 теста. Това прави 12,84 % положителни проби.

Четирима души са...

Ателиетата стават жилища, предвиждат промени в наредба
30.06.2022 / 15:05

Ателиетата ще се считат за жилища при определяне на предназначението на сградите. Това предвиждат промени в Наредба No 7 за правила и нормативи за устройство на...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев