ГЕРБ ще върнат мандата, ако той стигне до тях

ГЕРБ ще върнат мандата, ако той стигне до тях
23.06.2022 / 10:21

ГЕРБ няма да правят опити да съставят кабинет, ако вторият мандат стигне до тях. “Не е редно втората политическа сила да прави правителство”, коментира депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Позицията им стана ясна и от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Вчера правителството беше свалено с първия успешен вот на недоверие от 1989 година насам. Предстои кабинетът да подаде оставка и президентът да започне консултации с парламентарните сили. По Конституция държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент на най-голямата парламентарна група, която е тази на "Продължаваме промяната".

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател на тази група не успее да предложи състав на правителство, мандатът бива върнат и президентът продължава с опитите да се състави кабинет, като възлага правото да направи това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. В случая това трябва да е ГЕРБ. Те имат правото да вземат мандата и да го върнат веднага, каквато е заявката им към момента.

Третия мандат президентът дава на избрана по негова преценка парламентарна група.

Ако и в тази хипотеза не бъде успешно предложен състав на МС, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.

Изборите за нов парламент според Конституцията се произвеждат най-късно два месеца след прекратяване на пълномощията на последното Народно събрание.

Източник: "Булевард България"
 

Свързани новини

колко стават пенсиите от днес
01.07.2022 / 10:31

От днес всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар. ковид...

Коронавирус
01.07.2022 / 09:27

От днес Български червен кръст – Сливен организира мобилни ваксинационни пунктове като инициативата се организира и със съдействието на Община Котел. В тях...

Коронавирус
01.07.2022 / 09:21

472 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, като 5 от тях са в Сливенско. Направени са 3677 теста. Това прави 12,84 % положителни проби.

Четирима души са...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев