Джон Максуел и забавната му притча за истината за човешкия живот

Джон Максуел и забавната му притча за истината за човешкия живот
21.09.2022 / 08:04

На първия ден Бог сътвори Кучето и му каза: “Стой на прага на къщата и лай по цял ден по всеки, който мине! Давам ти продължителност на живота 20 години”.

А Кучето Му отговори: “Това е прекалено много време за едното лаене! Дай ми само 10 години – връщам ти останалите десет!”.И Господ се съгласи.

На втория ден Бог създаде Маймуната и ѝ рече: “Забавлявай хората, прави маймунджилъци, разсмивай ги! И на теб ще ти дам 20 години живот”.“Колко скучно! Да правя маймунджилъци цели 20 години?! Кучето ти върна 10, защо и аз да не сторя същото? Става ли?” И Господ отново се съгласи.

На третия ден Бог създаде Кравата и ѝ проговори: “Ще отиваш всеки ден със фермера на полето. По цял ден ще се трудиш с него под яркото слънце, ще даваш мляко, ще раждаш теленца… Отреждам ти цели 60 години за този тежък труд”.

Но и Кравата възроптала: “На тежък живот ме обричаш – и то за цели 60 години! Нека ти върна 40 – и 20 години тегло ми стигат!”.И Господ пак прие и тази молба.

На четвъртия ден Господ създаде човека. И му рече: “Яж, спи, забавлявай се, жени се… наслаждавай се на живот! Отреждам ти 20 години”.И Човекът веднага също възропта: “Само 20 години?! Нека да взема и тези 40 години, които ти върна Кравата, и 10-те от Маймуната, а и 10-те на Кучето?”.И Господ удовлетвори и неговото желание.

И от тогава, през първите 20 години от живота си ние ядем, спим, играем и се наслаждаваме на самите себе си… през следващите 40 години от живота си се потим под жежкото слънце и се трудим неуморно, за да изхранваме семействата си… след това цели 10 години се правим на маймуни – за да забавляваме внуците си… а през последните 10 години от живота си – лаем по всеки, който премине покрай прага ни…

Това обяснява всичко, нали?!

 

Джон Калвин Максуел (роден през 1947 г.) е американски писател, лектор и пастор, който пише и преподава, съсредоточавайки се главно върху лидерството. Неговите книги са продадени в милиони копия, някои от които са в списъка на най-продаваните книги на "Ню Йорк Таймс".

 

Свързани новини

Гомасио – японската тайна на дълголетието
21.09.2022 / 14:18

В Япония подправката за столетниците се нарича гомасио.

Прясно приготвената подправка има прекрасен аромат и ни напомня, че храната без подправки е скучна и...

Любопитни щрихи и персонажи от едно кралско погребение
20.09.2022 / 16:51

Кралица Елизабет Втора бе погребана вчера след 10 дни на траур в Обединеното кралство, през които в британските, но и редица други медии имаше несекващ поток от...

Буда за истински важното
20.09.2022 / 08:27

„Накрая само три неща са от значение: колко много си обичал; колко нежно си живял и колко грациозно си се освободил от нещата, които не са били за теб.“

 

Сидхарта...

 

Copyright © 2008-2022 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев