Китай започва да плаща с рубли за руския газ

Китай започва да плаща с рубли за руския газ
18.11.2022 / 20:27

Русия и Китай преминават към разплащания в национални валути за енергийни доставки, плащанията за руски газ вече се извършват на паритетна основа в рубли и юани, предава ТАСС.

Това съобщи вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак в интервю за телевизионния канал "Россия-24" след заседание на руско-китайската междуправителствена комисия.

"Ние преминаваме към разплащания в национални валути - както в рубли, така и в юани - за доставените енергийни ресурси, взаимни разчети, които се извършват, включително за доставка на оборудване от Китай", каза той. "Като пример, доставките на газ днес между "Газпром" и Китайската народна република се извършват на паритетна основа в рубли и юани.

Новак също така добави, че плащането за доставка на петрол и петролни продукти също се прехвърля активно в националните валути на Русия и Китай.

В началото на месеца бе съобщено, че Турция е започнала частични плащания за руски газ в рубли. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в интервю за телевизия TRT Haber.

"Както знаете, бе постигната договореност, частичното разплащане вече е започнало. Възнамеряваме да засилим работата си в тази посока", отбеляза Дьонмез.

По негови думи през следващите месеци Москва и Анкара планират да увеличат дела на плащанията в местни валути в сферата на енергийната търговия.

Източник: news.bg
 

Свързани новини

Турция може да стане бедна на вода страна до 2030 година
01.02.2023 / 19:07

Typция изпитвa вoдeн cтpec и aĸo нe ce взeмaт нeoбxoдимитe пpeдпaзни мepĸи, cтpaнaтa мoжe дa cтaнe бeднa нa вoдa дo 2030 г., зaяви миниcтъpът нa зeмeдeлиeтo и гopитe Baxит Kиpишчи, пpeдaвa <a...

Австрия и Нидерландия непреклонни: Няма да пуснем България и Румъния в Шенген
27.01.2023 / 13:11

Австрия и Нидерландия декларираха още по-твърда позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство, като по този начин попариха всички надежди, че може скоро...

Бебе гигант с тегло над 7 килограма се роди в Бразилия
26.01.2023 / 09:28

Бебе рекордьор проплака в бразилска болница на 18 януари, съобщиха местните медии. Анжерсон Душ Сантуш се появил на бял свят в 12 часа чрез Цезарово сечение, а пред...

 

Copyright © 2008-2023 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев