"Коледа в библиотеката" от 6-ти до 23-ти декември в РБ "Сава Доброплодни"

Библиотека
02.12.2022 / 14:57

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 23 декември 2022г. вкл., Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен ще предложи на своите малки и по-големи читатели и на сливенското гражданство богата и разнообразна програма.

Програмата на тържествата „Коледа в библиотеката“-2022 включва беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2022, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 6 до 23 декември 2022г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши ще събира Коледното дърво на желанията в библиотеката. На огромна елха във фоайето на библиотеката деца и юноши ще могат да окачат своите желания за следващата година. В последния ден преди Коледа желанията ще бъдат обобщени и веднага след коледните празници ще бъдат обявени. Така, ние възрастните, ще можем да узнаем съкровените желания на децата и да помогнем те да се изпълнят.

От 7 до 9.12.2022г., за деца на възраст от 5 до 10г., по график се организират тематични коледни работилници за изработване на коледни аксесоари и украси. Участието в работилниците става с предварително записване като в тях могат да се включат деца-читатели на библиотеката

От 7 до 9 декември 2022г., по предварително утвърден график, ученици от 5-ти до 10-ти клас от различни сливенски училища могат да посетят беседите и коледните ателиета посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации и демонстрации учениците ще научат повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните области на страната и в Сливенския край. Темите са свързани с коледните обредни хлябове и коледната трапеза, традициите за Сурваки и традиционните коледни сурвакници, ще бъдат представени автентични коледни песни и приказки, кукерски игри и обичаи, маски и костюми на кукерите. Ателиетата се организират съвместно с НЧ "Просвета - 1925" – с.Мечкарево, НЧ "Искра-1932"-с.Калояново и НЧ "Изгрев 1928" – с.Драгоданово.

От 12 до 22 декември 2022г. по традиция в библиотеката ще отвори врати приказен театър като децата на възраст от 7 до 10г. ще могат да посетят, по предварително уточнен график, представлението „Как се спасява Коледа” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа.

На 12.12.2022г. с ученици от гимнаиален курс ще се проведат коледни беседи на тема: “Празникът и иконата“ с лектор д-р Катя Стоядинова от ВТУ “Св.св.Кирил и Методий“.

На 22 декември 2022г., от 10:30 ч., ще се проведе коледен концерт. в който ще се включат талантливи малки певци и танцьори от най-добрите школи в града. От 11:00ч,. на официална церемония ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2022. Ще бъде открита и изложба с творбите на участниците в конкурса.

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

 

Свързани новини

В Областна администрация се проведе работна среща за новите социални услуги
01.02.2023 / 18:16

В Областна администрация Сливен се състоя работна среща за планиране на дейностите по изработване на новата Областна карта на социалните услуги.Срещата бе...

Картите с намаления за градския транспорт в Сливен остават сред най-ниските в страната
01.02.2023 / 15:16

От 1 февруари е в сила Постановление на МС от 25 януари тази година, с което картите за пътуване на ученици в градския транспорт се намаляват със 70 %, а картите на...

Болница
01.02.2023 / 11:38

МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен” АД гр. Сливен обявява публичен търг с тайно наддаване за продажба на лек автомобил Renault Master - СН2425СA – линейка, собственост на...

 

Copyright © 2008-2023 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев