Община Котел започва набирането на заявления от желаещите да ползват услугата „Грижа в дома за възрастни хора и лица с увреждания”

Започва набирането на заявления от желаещите да ползват здравно-социалната услуга „Грижа в дома за възрастни хора и лица с увреждания”
02.12.2022 / 15:03

Община Котел в качеството си на бенефициент по проект № BG05SFPR002-2.001-0074 „Грижа в дома в община Котел“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, Процедура BG05SFPR002-2.001 – Грижа в дома, обявява набиране на документи от кандидати за потребители да ползват интегрирана здравно-социална услуга „Грижа в дома за възрастни хора и лица с увреждания”, която ще се предоставя от мобилен екип специалисти.

Право да кандидатстват имат:

• хора с увреждания;

• възрастни хора в невъзможност от самообслужване;

Интегрираната здравно-социална услуга „Грижа в дома за възрастни хора и лица с увреждания” ще се предоставя за срок от 12 месеца.

Интегрираната здравно-социална услуга „Грижа в дома за възрастни хора и лица с увреждания” ще се предоставя в дома на потребителя от мобилен екип специалисти, включващ здравни работници: медицински сестри, рехабилитатор и домашни санитари, с продължителност и интензитет, определени в индивидуалната оценка на потребителя.

Потребителите не дължат такса за получената интегрираната здравно-социална услуга „Грижа в дома за възрастни хора и лица с увреждания”.

Необходими документи за кандидатстване:

• Заявление за кандидатстване /по образец/;;

• Документ за самоличност /за справка/;

• Документ за самоличност на законния представител /ако е приложимо/;

• Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК /копие/, протокол от ЛКК, актуална епикриза, етапна епикриза или друг медицински документ, доказващ, че кандидатът е с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

Място и срок за подаване на документи:

Документите могат да се подават всеки работен ден от 8:30 ч. до 17:00 ч. в деловодството на Общинска администрация гр. Котел, пл. „Възраждане” 1 или в кметствата по населените места в срок до 14.12.2022 г. След представяне на необходимите документи, на всеки кандидат за потребител ще бъде изготвяна и индивидуалната социална оценка на потребностите.

Срокът за подаване на документи е отворен за целия период на действие на проекта като оценка на потребностите ще се изготвя на всеки новопостъпил кандидат.

Образци на документи ще се получават в деловодството на Общинска администрация – гр. Котел, кметствата в населените места на Община Котел или в сградата на дирекция СХД. Обявата и образците на документи са публикувани и на интернет страницата на Община Котел – www.kotel.bg.

Списък с одобрените и неодобрените кандидати ще бъде обявен на Информационното табло в сградата на Общинска администрация, в кметствата в населените места на Община Котел и на електронната страница на Община Котел – до 5 работни дни след срока за прием на документите.

 

 

Свързани новини

В Областна администрация се проведе работна среща за новите социални услуги
01.02.2023 / 18:16

В Областна администрация Сливен се състоя работна среща за планиране на дейностите по изработване на новата Областна карта на социалните услуги.Срещата бе...

Картите с намаления за градския транспорт в Сливен остават сред най-ниските в страната
01.02.2023 / 15:16

От 1 февруари е в сила Постановление на МС от 25 януари тази година, с което картите за пътуване на ученици в градския транспорт се намаляват със 70 %, а картите на...

Болница
01.02.2023 / 11:38

МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен” АД гр. Сливен обявява публичен търг с тайно наддаване за продажба на лек автомобил Renault Master - СН2425СA – линейка, собственост на...

 

Copyright © 2008-2023 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев