Проф. Пламен Киров: Датата 2 април е най-подходяща за предсрочни парламентарни избори

Проф. Пламен Киров: Датата 2 април е най-подходяща за предсрочни парламентарни избори
24.01.2023 / 09:54

"Датата 2 април е най-подходяща за предсрочни парламентарни избори". Това заяви пред БТВ конституционният съдия проф. Пламен Киров.

"Няма конституционно основания за продължаване на дейността на един парламент, който е извървял цялата процедура по член 99 от Конституцията. След като и третият мандат за сформиране на правителство завърши без успех, президентът днес би трябвало, след връщането на мандата от БСП, да определи датата за изборите, да разпусне народното събрание и да назначи ново служебно правителство", обясни той.

Проф. Киров обясни още, че не бива да се разтеглят срокове за действията на президента при такава политическа ситуация. Според него не е далеч моментът, когато член 99 от Конституцията ще бъде преразгледан, т.е. действията на държавния глава ще бъдат разписани не по дни, а по часове.

Границите на добрия политически тон отдавна са преминати, допълни още той. Проф. Пламен Киров допълни, че в момента процедурата= е разтеглена на четири месеца, т.е. всеки следващ президент можело да я "разтегли като дъвка и до шест месеца или една година".

Конституционният съдия обясни още, че няма никакъв шанс за отлагане на предсрочните парламентарни избори във времето и нито липсата на хартия, нито предстоящите великденски празници трябва да се използват като някакво извинение.

"Като че ли 2 април е по-подходящата дата, 26 март не е подходящ, защото сменяме часовото време - да не се получи объркване. Другият вариант е да отидем чак след Великденските празници, което е удължаване на живота на това Народно събрание с повече от месец", каза още проф. Киров.

 

Свързани новини

Национален конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023
01.02.2023 / 13:20

Пo решение на Св. Синод на БПЦ-БП Синодалният Културно-просветен отдел обявява:НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023 в...

Омбудсманът размаха пръст: Мобилните оператори прекаляват
01.02.2023 / 12:24

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, в което, в резултат на...

33-годишна българка арестувана в Пафос заради открадната статуя
01.02.2023 / 12:12

Полицията в кипърския град Пафос е арестувала 33-годишна българка по подозрения за кражбата на бронзова статуя.Статуята, която е по-известна като “Момичето с...

 

Copyright © 2008-2023 Сливен Медия | Sliven Media | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев