“Безмилостен”: САЩ посочиха кой е новият лидер на Ал Кайда

Сподели новината:
22.jpg
Свят

След смъртта на Айман ал-Зауахири през юли 2022 г. лидер на "Ал Кайда" стана египтянинът Саиф ал-Адел, живеещ в Иран, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от BG VOICE.

“Нашата оценка съвпада с тази на ООН – че новият фактически лидер на “Ал Кайда” Саиф ал-Адел се намира в Иран”, заяви говорител на държавния департамент.

В доклада на ООН, публикуван във вторник, се казва, че преобладаващото мнение на държавите-членки е, че Адел сега е лидерът на групировката, “което засега представлява приемственост”, предаде АФП.

Но групировката не го е обявила официално за “емир” поради чувствителност към опасенията на талибанските власти в Афганистан, които не са искали да признаят, че Зауахири е бил убит от американска ракета в Кабул миналата година.

Освен това сунитската “Ал-Кайда” е чувствителна към въпроса, че Адел пребивава в предимно шиитски Иран.

“Местонахождението му повдига въпроси, които имат отношение към амбициите на “Ал Кайда” да утвърди лидерството си в глобалното движение в лицето на предизвикателствата от страна на ИДИЛ”, се казва в доклада на ООН.

62-годишният Адел е бивш подполковник от египетските специални сили и фигура от старата гвардия на “Ал Кайда”.

Според американския проект за борба с екстремизма той е помогнал за изграждането на оперативния капацитет на групировката и е обучил някои от похитителите, участвали в нападението срещу Съединените щати на 11 септември 2001 г.

Според Али Суфан, бивш следовател от ФБР по въпросите на борбата с тероризма, от 2002 г. или 2003 г. той се намира в Иран.

“Саиф е един от най-опитните професионални войници в световното джихадистко движение, а тялото му носи белезите на битката”, пише Суфан в статия от 2021 г. за списанието CTC Journal на Центъра за борба с тероризма в Уест Пойнт.

“Когато действа, той го прави с безмилостна ефективност”, казва той.

Ad