"Мир Болгарии": Какво кара руснаците да посещават български магазин

Сподели новината:
'Мир Болгарии': Какво кара руснаците да посещават българския магазин
Свят

"Мир Болгарии" отваря врати през 2014 г. и предлага на московчани шанса да усетят вкуса и аромата на България - и не само!

През последните няколко години все повече московчани започват да обръщат внимание на качеството, което няма как да не ни радва: появяват се повече места, където можеш да си купиш вкусни и здравословни продукти и вместо огромни хипермаркети прогресивната част на Москва предпочита да купува продукти на пазарите. Тези пазари обаче не изглеждат като местата на съмнителна и неконтролирана търговия, с които сме свикнали през 1990-те – всички те са в обновени павилиони, а качеството на продукцията изглежда по-определено, отколкото във веригите магазини. Близо до един от тези пазари можете да видите лаконичен надпис – "Мир Болгарии".

"Мир Болгарии" отваря врати през 2014 г. – първоначално в югозападната част на Москва с един магазин, а след това още един – вероятно поради внушителните размери на района.

Български символи

Собствениците на магазина са българи. Едно време започват да се занимават с консервация, а след това решават да споделят продукцията си и с московчани. Основният асортимент на магазина са консерви от различни зеленчуци - предимно от чушки, кори за баница, българско сирене (основните съставки за баница); сладкиши като български локум, конфитюр и чай. "Нашите клиенти са големи любители на българската лютеница, – казва Татяна, служителка на магазина. – Имаме няколко вида. Също си купуват подправки като шарена сол, но аз лично предпочитам панагюрската".

В магазината ще намерите и основната руска (и не само руска) асоциация с България – розата, под формата на конфитюр, козметика (кремове и парфюми) и подаръчни набори. "Розата е най-българско, което може да има, - добавя Татяна. – Нашите сънародници много я обичат".

Всеки има своя история с България

Според статистиката на Instagram профила на магазина, буквално всеки може да се окаже негов купувач - обхвата на аудиторията включва мъже и жени на възраст от 25 до 60 и повече години. Въпреки това, повечето от посетителите все пак са жени (75%, вероятно за това е виновна магията на розовото масло). "България е страна, близка до руснаците, всеки има своя собствена история, свързана с България", казва Татяна, която сама се е омъжила за българин и е живяла в страната няколко години.

Дори ако някой все още няма такава история, тя със сигурност ще се случи. Поне ще се появи интерес - както каза моят приятел, който никога не е посещавал България, но дойде с мен до магазина. Тук руснаците могат да се запознаят с редкия, но много полезен Мурсалски чай, както и с традиционната българска мартеница и българските шарени покривки. Любезният персонал на магазина с радост би разказал повече за историята им в България.

Навсякъде има трудности

Изглежда, че малкият магазин е обхванал цялата необятност на българския живот, но това не е така – тук няма да намерите нито традиционна българска ракия, нито мента, мастика или дори вино. Както Татяна споделя, продажбата на алкохол за малък магазин е свързана с редица трудности и в момента е неизгодна: "За такива неща трябва да отворите специален магазин".

Продукцията на магазина не се ограничава само до Москва - в рамките на различни панаири "Мир Болгарии" представя своята козметика и продукти и в други градове - вече е посещавал Казан, Нижни Новгород, Тамбов, Курск и други.

автор: ЮЛИЯ АГЕЕВА

Ad