„Обществен дарителски фонд - Сливен“ събра над 23 000 лв. за пет инициативи

Сподели новината:
„Обществен дарителски фонд - Сливен“ събра над 23 000 лв. за пет инициативи
Сливен

Пет проекта участваха в тазгодишния Дарителски кръг. Това бяха: „Плетен театър „Приказки с поука“ на Народно читалище „Дружба-1993“ - Сливен; „Букварите на цар Билкар“ на „Фондация за развитие на регион Сливен“; „Улици със славни имена - мост между поколенията“ на сдружение „Войводите на Сливен“; „Разумните опаковки“ на фондация „Орлица“; „Завръщане в миналото“- проект за стенопис“ на фондация „Добродетел“.

Проектите, които търсеха подкрепата на дарителите, бяха представени от техните инициатори. По време на събитието дарителите известяваха сумите, с които ще подкрепят инициативите. Общата сума в подкрепа на гореспоменатите проекти е на стойност 23 150 лв.

Проект „Разумните опаковки“ ще обхване 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Целта му е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба чрез предвидени за тази цел лекции, прожекции и практически занимания.

Проект „Улици със славни имена - мост между поколенията” набляга върху обогатяването на знанията на младите за славното минало на Сливен. Сред основните дейности са проучване на всички улици в старите квартали на града, които носят имена на войводи и исторически личности, свързани с хайдушката история. Изработване на специални табла-карти на кварталите с допълнителна информация за живота на дейците.

Проект „Букварите на цар Билкар" е продължение на „Приключения за природолюбители“, изпълнен през 2019 г. по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Чрез оригинални и интересни дигитални помагала (буквари) децата ще научат повече за всички видове растения. Техните ползи и история. 20 дигитални помагала с интересни уроци „Цар Билкар“ ще помагат за предвидените срещи в различни училища. Проектът включва и различни интересни състезания, игри, викторини, арт-работилници и др. По проекта ще бъдат обучени над 500 деца от 2-4 клас и 20 учители.

Проект „Завръщане в миналото-проект за стенопис“ предвижда създаването на стенописи с възрожденски елементи върху стените на физкултурния салон в двора на СУ „Пейо Яворов“. Концепцията е съобразена с вековните сгради в района. Целта е да дообогати тяхното присъствие.

Проект „Плетен театър „Приказки с поука" ще обхване 160 деца на възраст от 5 до 10 години, както и техните учители и родители. Целта му е децата да се научат на толерантност, солидарност, други добродетели и полезни навици. Децата ще имат възможността да плетат различни кукли-петрушки и декори. Те ще бъдат използвани от децата в постановки, за да покажат придобитите знания по интерактивен начин. Предвидени са 4 театрални пиеси с 12 представления и последващи дискусии с родителите.

Тазгодишният Дарителски кръг се реализира с помощта на фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) по програма „Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). В България моделът е пренесен от ФРГИ, която през 2012 г. става лицензиран партньор на TFN, UK.

Ad