„Синдромът на разбитото сърце“, от медицинска и психологична гледна точка

Сподели новината:
„Синдромът на разбитото сърце“, от медицинска и психологична гледна точка
Любопитно

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”.

“За да излекувате сърцето си, почувствайте любовта”, съветват често психолозите, според които “самотата, гневът и мъката могат да разбият сърцето толкова лесно, колкото високото кръвно”.

Сърцето ви говори – чувате ли? Разбитото сърце. Да, това е, за което става въпрос. Има доста истории за влюбени двойки, които са починали в разстояние на седмици, месеци и дори дни – един след друг, защото мъката е разбила сърцата им – буквално и преносно.

Лекарите ще ви кажат, че “синдромът на разбитото сърце” или стрес-индуцираното увреждане на сърцето е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло, пише Мими Гуарнери (Mimi Guarneri), практикуващ кардиолог и автор на книгата “Сърцето говори” (Heart Speaks: A Cardiologist Reveals the Secret Language of Healing) и коментира: “Състоянието изглежда се причинява от високи нива на хормоните, които организмът произвежда по време на силен стрес и които временно могат да бъдат токсични за сърцето”.

В книгата на Гуарнери се преплитат последните медицински знания със собствения й опит като специалист и човек. Тя се надява да провокира хората да излязат от стресиращия си начин на живот и да им помогне да се справят по-добре с животозастрашаващи емоции като мъката, гнева, безпокойството и стреса.

“Искам хората да погледнат към живота си и да видят как тези или онези събития, стресът, мъката, гнева са засегнали живота им.”, казва Гуарнери.

Пътят към сърцето

Пътят на Гуарнери към осъзнаването на това, колко “чупливо” е сърцето, започва в детството.

“Една вечер, когато бях на 8 години, моята жизнена, 40 годишна майка ми каза, че има някаква болка в гърдите, после отиде да си легне и почина от инфаркт”, пише тя. “Последвалата кончина на баща ми от сърдечно заболяване на 50 годишна възраст, почти десетилетие по-късно, със сигурност беше ускорена от тази трагедия в семейството ни. Сърдечното заболяване, с наслояването на мъка и вина, стрес и любов, изрови дупка в центъра на моето собствено семейство.”

В книгата си Гуарнери представя относително новата наука психо-невро-имунология, известна в научните среди като PNI (psychoneuroimmunology). Тя изследва връзката между нервната система, емоциите и имунната система – опит да се разбере как съзнанието и тялото си комуникират и въздействието на този “диалог”върху здравето.

Това взаимоотношение “психика-тяло” е изследвано особено през последните три десетилетия и до скоро някои от малкото “инструменти” за изследване са били ЕКГ-то, кръвното налягане и кръвните изследвания за нивото на хормоните на стреса.

“Когато изпитваме гняв или друга емоция, тя предизвиква каскада от негативни реакции в тялото”, казва Гуарнери. “Знаем, че когато сме гневни, в тялото ни се надига вълна от хормони на стреса, които повишават кръвното налягане, пулса и нивата на хормоните на стреса. Когато даваме бета-блокери (лекарства) да успокоим сърцето, ние даваме всъщност медикаменти за стопиране на стрес-хормоните”. Нейната цел е да учи хората да поемат контрол върху стреса и да им помага да се справят по-добре, без лекарства – да се научат да лекуват собствените си сърца.

През последните две години, усъвършенствана форма на технологията, наречена функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), дава по-добър поглед върху връзката душа-тяло. Чрез ЯМР учените могат да видят вече в реално време това, което е било толкова неуловимо – че мисловно-емоционалните центрове в мозъка са сложно свързани с останалата част на тялото, включително и със сърцето.

“Това е една от най-вълнуващите области в медицината”, казва още тя. “Знаехме интуитивно, че душата и тялото си говорят, но сега имаме науката зад тези догадки. Сега вече имаме медицинската технология, за да разберем нещата наистина.”

Гуарнери цитира 140 медицински изследвания и доклади – малка част от всичко, което е изследвано и което хвърля светлина върху това, което тя нарича “цялото сърце”. “Това са нива, които не се появяват на тестовете за изследване на стреса или на електрокардиограмите, които не се изучават в медицинското училище: душевното сърце, засегнато от гнева, депресията и стреса, емоционалното сърце, способно да се съкруши от загубата и мъката, интелигентното сърце, със своя собствена нервна система, духовното сърце, което копнее за възвишени неща, универсалното сърце, което общува с другите”, пише тя.

Какво всъщност е сърцето

Древните гърци и китайци са вярвали, че духът живее в сърцето. За египтяните сърцето е вътрешна книга, “складираща” целият човешки живот – емоции, мисли и спомени. През миналия век учените лишиха сърцето от поетичния му ореол – то се превърна в механична помпа, изискваща специални мерки, за да бъде “ремонтирана”.

Както тези преди нея, Гуарнери е научила в медицинското училище да блокира емоциите си и да лекува сърцето, като че ли е счупена машина. Няколко от пациентите й, чиито истории са разказани в книгата, са всъщност хората, които са й “отворили очите” за смисъла на това, да погледне по-надълбоко. В лицето на сърдечното заболяване тя видяла тяхната уязвимост: “Те не дойдоха в кабинета ми по тяхно желание, а бяха вкарани там, мъртво бледи и ужасени, ясно видели смъртта в очите”.

Тя видяла ефекта от претоварването с работа, лошото хранене, самотата – изопнати лица, стиснати юмруци, отчаяние и гняв. Това било началото на нейното пътуване към медицината на душата и тялото, науката която изследва психиката като съществен елемент за доброто здравословно състояние.

“Зад всяко човешко същество има живот, семейство, история, среда”, казва Гуарнери. “Ние не сме просто микроби в чиния – не всичко може да се оправи с лекарства. Не става въпрос за това, че тези неща не са важни. Но в здравеопазването сме загубили концепцията, че всъщност работим с човешки същества.”

Тя също така научила, че пациентите са опитвали нетрадиционни методи – например акупунктура, за да намалят стреса. Те са задавали въпроси, на които тя не е могла да даде отговор: Как да спя без таблетки за сън?

Как да управлявам стреса без седативни средства? Как да сваля кръвното, без да стана импотентен?

След време Гуарнери отворила свой медицински център, в който предлага както т.нар. алтернативни терапии, така и най-съвременни форми на традиционната кардиология.

“Аз не съм доктор по алтернативна медицина”, казва тя. “Просто разглеждам човека като цялостно същество – душа, дух и тяло – и използвам най доброто от света на западната и алтернативната медицина”.

Пациентите определят посоката

“Пациентите са тези, които дърпат медицинското общество към духовността и алтернативната медицина,” казва Гуарнери. “Хората са разочаровани от конвенционалните методи на лечение. Те се насочват към форми на лечение, които отговарят повече на това, в което вярват. А те вярват, че стресът и средата се отразяват на здравето им.”

Професорът по психиатрия Майкъл Ървин казва:”Има нарастващ интерес към това как тялото и специално имунната система, комуникира с мозъка.” Той изследва връзката между емоциите и имунитета и е установил, че при много заболявания, включително и на сърцето, възпалителният процес има централна роля.

“Хората, които са депресирани и които имат сърдечни проблеми, са с по-голяма вероятност да имат високи нива на цитокини – молекули, свързани с имунитета и възпаленията”, обяснява той. “Има важни доказателства от изследвания върху животни, че повишените нива на цитокини, поставят хората в риск от депресия, което се превръща в омагьосан кръг, водещ до още по-сериозни сърдечни заболявания”.

“Чрез функционалния ЯМР учените могат много прецизно да изследват как хората отговарят на промяната и по-специално как тяхната мозъчна дейност се променя, когато са спокойни или когато имат високи нива цитокини”, обяснява Ървин.

Малкият мозък

Ето я реалността в живота – когато летим по магистралата и някой ни сече пътя, първата реакция е да натиснем силно клаксона и да изругаем с няколко подбрани наши любими думички. “Всички сме виждали обезумял мъж на пътя – абсолютно инстинктивна реакция”, казва Гуарниери.

“Когато реагираме инстинктивно, това е действие на амигдалата – онзи център в мозъка, който складира старите спомени”, обяснява тя. “Когато някой ви натисне бутона, реагирате незабавно – всъщност реагирате на нещо, което се е случвало преди. Когато става въпрос за толкова бърза реакция, няма време за никакъв сложен процес.”

В книгата си Гуарнери говори за “мозъка на сърцето” – способността на сърцето да общува с останалата част от тялото.

“То е жлеза, която произвежда хормони и химикали, като допамин и адреналин, които са свързани с емоциите”, обяснява тя. “Докато ние вярваме, че мозъкът е този, който взема решенията и определя правилата, тристаграмовото сърце се оказва по-силно, отколкото някога сме си представяли – функциониращо като сензорен орган, като жлеза, произвеждаща хормони и като център за подаване на информация”.

В изследване, направено напоследък от неправителствен институт, върху възможностите за “преобучение” на комуникацията сърце-мозък, за да се постигне по-стабилен сърдечен ритъм, е установено, че негативните емоции като гняв и разочарование провокират промени в сърдечния ритъм, създавайки хаотична диаграма, негативно засягаща цялото тяло. В същото време позитивните емоции като отзивчивост и любов могат да произведат стабилен сърдечен ритъм, който “обучава” другите органи да функционират оптимално.

В този институт са разработили техника, която наричат “замръзнал кадър” – когато сте в стресираща ситуация, трябва да спрете момента “като че ли стопирате на кадър от филм”, обяснява Гуарнери. “После, съзнателно, трябва да смените емоцията с позитивна, за да дадете заден ход на ефекта от гнева или стреса. Хората, които се научат да правят това, могат да променят сърдечния си ритъм и така да съкратят негативния ефект върху сърцето, което пък от своя страна предотвратява вероятността да получат инфаркт”.

Ad