22 години от джихадистките атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Сподели новината:
7.jpg
Свят

Съединените щати отбелязват 22 години след джихадистките атаки срещу страната на 11 септември 2001 г..

19 джихадисти, повечето от които саудитци, отвлякоха четири търговски самолета. Освен двата, които се разбиха в кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Трети самолет се блъсна в Пентагона край Вашингтон, нанасяйки тежки поражения, а четвърти се разби в полето в Шанксвил, Пенсилвания, след като пътниците и екипажът се сражаваха с нападателите.

Терористичните атаки през деня отнеха живота на общо 2977 души.

Служители на Пентагона отбелязаха 22-рата годишнина от най-тежкото терористично нападение на територията на САЩ. Заместник министърът на отбраната Катлийн Хикс и други официални лица си спомниха за ужасяващите събития на специална церемония.

Когато южната, а след това и северната кула на Търговския център, се срутиха оглушително, предизвиквайки кълба от огън, задушаващ сив прах и изкривена стомана по улиците на Манхатън, последствията бяха толкова екстремни, че от стотици от изчезналите не бяха открити никакви разпознаваеми следи. 1104 жертви все още не са идентифицирани, а напредъкът е мъчително бавен.

Останките на двама души – мъж и жена, загинали при срутването на Световния търговски център, са идентифицирани чрез ДНК анализ, съобщиха властите. С тях броят на жертвите, чиито останки са идентифицирани, достигна 1649 от общо 2753 души, загинали, когато Ал Кайда разби два отвлечени граждански самолета в кулите близнаци в Ню Йорк, съобщиха кметът на града.

Източник: "euronewsbulgaria"

Ad