76% от руснаците подкрепят военната операция в Украина

Сподели новината:
5.jpg
Свят

Социологическото проучване на Центъра за анализи „Левада -центр“ съобщава в ежемесечния си доклад, че 76% от руснаците на територията на Руската федерация подкрепят или по-скоро подкрепят действията на руската армия в Украина. Изследването е за октомври месец. От него става ясно, че 12% от жителите в регионите са против, ако Путин реши да прекрати военните действия, пише "Филтър бг".

Нивото на внимание към украинските събития не се променя през последните 3 месеца, констатира агенция „Левада- център“. Военните действия се следят от половината руснаци на територията на страната. Нивото на подкрепа на действията на въоръжените сили на Русия в Украина се е покачил. Най-голяма подкрепа демонстрират възрастните запитани, които се информират само от телевизията. Те са тези, които одобряват действията на президента Владимир Путин. 20% от запитаните казват, че следят „много внимателно“  (през септември те бяха – 18%). 29% следят “доволно внимателно” (през септември – 30%), 35% от тоговорилите следят военната операция без особенно внимание, а 15% не следят въобще. Най-активно следят хората над 55 годинишна възраст: 28% – много внимателно, 33% – достатъчно внимателно.

Повече от половината запитани смятат, че руската армия се справя успешно във военната операция. За последните месеци има покачване на привържениците на мирните преговори между Русия и Украина. 55% от запитаните смятат, че Русия и Украина трябва да водят мирни преговори. Москва се откроява на фона на другите населени райони. Едва 38% от московчани смятат, че трябва да се мине към мирни преговори.

Основната причина за СВО (Специалната военна операция) според запитаните, е защитата на жителите на Донбас. Повечето анкетирани смятат, че военните действия ще продължат още повече от година.

Ако запитаните имат възможност да върнат времето назад и да повлияят на решението за инвазия, 41% биха отменили това решение. 43% обаче биха го подкрепили. По-голямата част от запитаните са готови да подкрепят Путин, ако обяви край на военните действия, при условие присъединяване на нови територии.

„Руснаците не могат да оценят обективно реалността заради пропагандата и се страхуват от поражението на Русия“. Това заяви пред “Гласът на Америка” Лев Гудков – директор на руската изследователска организация “Левада – център”. Социологическата агенция е обявена за „вражеска“ и работещите за нея са посочени, като чуждестранни агенти.

“Това е идеологическа мобилизация, тя няма нищо общо с реалистичните оценки на ситуацията. В същото време в колективното подсъзнание съществува страх от възможността за поражение на Русия. Такива мисли се влияят от пропагандата и от наказанието за “неправилно мислене”, но на хората все пак им минава през главата това. Самата перспектива за такъв изход – Русия да загуби, ги тревожи изключително много”, казва Гудков.

Според него, едно руско поражение би било истински шок за повечето руснаци. Едно поражение или твърде дълго забавяне на войната би подкопало авторитета на Путин и мита, че Русия е суперсила.

“Едно поражение, мисля си, може да унищожи подкрепата за Путин, основата на неговата легитимност и признаването му не само като диктатор, но и като политик, който защитава интересите на държавата. Митът за Русия като свръхсила е изключително важен както за Кремъл, така и за населението. Хората се държат за него и ще продължат да го правят докрай. Но пропагандният балон ще се спука и ще се окаже, че цялата страна е в кална локва”, твърди социологът.

В същото време нараства умората от войната и усещането за нейната безсмисленост. Социолозите регистрират пристрастяване към войната, нарастващо безразличие, отчуждение и нежелание да се чуват неприятни новини.

Ad