БАН с математически модел на епидемията: в България не се очаква италиански сценарий, приключва до 3 месеца

Сподели новината:
БАН с математически модел на епидемията: в България не се очаква италиански сценарий, приключва до 3 месеца
България

„Мерките на правителството работят.“ Това обяви проф. Николай Витанов от БАН, който ръководи екип за създаване на математически модели на заразата от коронавирус в България.

По думите му, ако карантината се спазва стриктно, след 3 седмици ще имаме хубави новини за броя на заболелите, а до два месеца и половина, най-много три ще се поздравим, че сме се справили със заразата, категоричен бе проф. Витанов.

„Не издънвайте карантината и ще се разминем, няма да се стигне до италиански вариант! Вярвам в българския народ, два пъти сме направили империя, ще се справим и с един вирус“, заяви още проф. Витанов.

Засега математическите модели показват, че повечето от заразените все още идват от чужбина, обясни той. Но такъв бил етапът на разпространение на заразата.

„Математическите модели на засягането на отделните региони както и възрастовото разпределение и гъстота на населението ще ни дадат ценна информация за редица решения – пренасочване на лекари и ресурси за справяне с епидемията“, обясни пък ген. Венцислав Мутафчийски.

Минат ли заразените в България 100 души ще се промени моделът на работа на болниците и лекарите, вече са готови алгоритмите, каза ген. Мутафчийски.

Ромските медиатори с помощта на полицията започват още по-активна работа в малцинствените квартали, за да разяснят на завръщащите се от гурбет хора какво е карантина и какви са опасностите, ако не я спазват, съобщи Мутафчийски. От сряда вечерта полицията е започнала и стриктно преброяване на намиращите се в България туристи.

Все още щабът не е предложил по-стриктна изолация на хора от рискови групи като тези над 60 години, но ако го направи правителството ще се съобрази, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Започва организация на социалния патронаж да поеме обслужването на такива хора.

Ad