Бившият политик и съдия от Сливен Иван Димов с изявление след ареста: Вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност

Сподели новината:
18.jpg
Сливен

Да преследваш адвокат за рутинната му работа за клиент е като да преследваш зъболекар, защото е сложил пломба на разследван за престъпления, или лекар за оказана помощ на болен престъпник. Точно такъв е моят случай – разследват ме заради открита от мен адвокатска сметка за клиент, декларирал пред мен, че парите му нямат престъпен произход… След моя случай, вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност. Това заявява бившият член на Висшия съдебен съвет, понастоящем адвокат Иван Димов в изявление, изпратено до сайта „Лекс“ от съпругата му Антонина Благоева по повод  решението на апелативния съд в Пловдив той да бъде задържан незабавно и предаден на властите в Австрия.

Бившият член на ВСС беше задържан на 3 февруари по европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена в Австрия, където срещу него е започнало разследване за пране на 170 000 евро, за което може да бъде осъден на до 10 години затвор. Парите постъпвали в адвокатската му сметка от негови клиенти и той ги превеждал в други банки по сключени от тях договори.

Окръжният съд в Пловдив отказа да го предаде на Австрия, но апелативният съд в града реши Димов да бъде екстрадиран  и той беше задържан още в залата.

В изявлението си Иван Димов казва, че не вижда друга причина за екстрадицията си, освен политическа.

Всяка политика трябва да се съобразява с правото и никога правото не трябва да се нагажда към политиката. Политиката трябва да коленичи към правото!” Това е написал Имануел Кант в края на 18 век. За съжаление днес, в началото на 21 век, виждаме как правото коленичи пред политиката. Не виждам друга причина, с която да се обясни екстрадиция за действия, извършени от адвокат при изпълнение на служебните му задължения, още повече при наличие на категорични факти, че деянието, което е обект на проверка, е извършено в България. В нито един момент не съм имал повод да се усъмня в дейността на своя клиент или в произхода на неговите средства. С повдигнатите към мен обвинения се отъждествява работата ми като адвокат с деянията на клиента. Всички действия, около извършването на ареста ми показват тенденциозност и пораждат съмнения за политическа поръчка“, пише Димов.

Той изразява недоумение как е възможно Австрия да прилага правни практики, които по думите му нямат общо с духа и принципите на демократичните закони. Според Димов ако се следва логиката на австрийската прокуратура, банките също трябва да са съучастници в престъпна дейност.

Димов посочва, че с действията срещу него се нарушават професионалните права, честта и достойнството на един български адвокат. Той цитира Основните принципи за ролята на адвокатите, утвърдени на 7 септември 1990 г. от Осмия конгрес на ООН за превенция на престъпността и отношение към правонарушителите. Според тях държавите трябва да гарантират, че адвокатите ще могат да изпълняват всички свои професионални задължения в среда, свободна от заплахи, пречки, сплашване или каквото и да е друга форма на неправомерна намеса, че няма да бъдат преследвани, съдени или санкционирани за действия, изпълнени в съответствие с признатите професионални задължения и норми.

Принцип 18 от Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите изрично забранява отъждествяването на адвокатите с техните клиенти. След моя случай вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност. До скоро мислех, че в Европа всички ние – адвокати, съдии, прокурори – коленичим само и единствено пред правото. Вече не съм сигурен в това“, заявява Иван Димов.

Ad