Близнаците, родени с 87 дни разлика

Сподели новината:
Близнаците, родени с 87 дни разлика
Свят

Мария Джоунс-Елиът от Уотърфорд, Ирландия, е бременна с близнаци едва от 23 седмици, когато започна да ражда през 2012 г. Тя е, съвсем разбираемо, притеснена – лекарите смятат, че са необходими поне 24 седмици бременност, за да може плодът да оцелее раждането (при това с интензивни медицински грижи), а нормалният период на бременност е 40 седмици.

Когато Ейми се роди близо четири месеца по-рано на 1 юни 2012 г., тя тежи малко над килограм. Веднага беше поставена на системи и в инкубатор в болницата, но шансовете й да оцелее бяха доста малки. Както д-р Сам Култър Смит, експерт по акушерство и гинекология, казва пред Irish Times:

За едно бебето да се роди на 23 седмица и да оцелее, е огромно постижение от гледна точка на медицината. За да оцелее един близнак, роден в 23 седмица, е още по-голямо постижение, защото близнаците често се раждат по-недоносени, отколкото самичките бебета. Това наистина е точно на абсолютната граница между живота и смъртта.

Въпреки това, след раждането на Ейми, контракциите на Джоунс-Елиът спират. Това означаваше, че Кейти все още беше в утробата й и няма също да се роди преждевременно. Имаше обаче потенциална опасност, тъй като има риск от инфекция. Лекарите решили да се опитат да предизвикат раждането, но когато това не се получило Джоунс-Елиът и съпругът й решили да „оставят природата да направи своето“.

Кейти се беше вкопчила в Джоунс-Елиът и тя е приета отново в болницата три месеца по-късно, след 36-ата седмица от бременността си. Кейти се ражда на 27 август 2012 г., близо три месеца след сестра си близначка, и се появява почти когато по принцип би трябвало. И двете бебета трябваше да се родят на 21 септември същата година.

Това обаче не беше краят на мъките за близнаците и техните родители; докато Кейти е обявена за здрава и изписана да си ходи вкъщи 5 дни след като се роди, Ейми изискваше още 7 седмици престой в болницата, преди да се стабилизира достатъчно, че да си тръгне. По-голямата близначка, тъй като беше недоносена, имаше 35-40% шанс за „дългосрочни проблеми“, включително глухота, слепота или умствени увреждания. Въпреки всичко, обаче, и двете бебета са живи и здрави и до днес.

Ейми и Кейти сега държат официалния рекорд на Гинес за близнаци с най-голяма времева разлика между рождените си дни, но в никакъв случай не са единствените близнаци с по-дълъг период от време между ражданията си. Има дори няколко добре документирани случая, които не са регистрирани в рекордите на Гинес, които обаче ги бият.

Д-р О’Донъл, част от екипа, който роди Ейми и Кейти, каза: „Имаше случаи, документирани още през 19 век на бебетата, родени през 40 дни.“ Това е рядко срещано явление, но съвсем не нечувано.

И така, кой държа официалния рекорд пред Ейми и Кейти? Хана и Ерик Лин от Пенсилвания, които са родени през 84 дни и дори в различни години – съответно 1995 и 1996 година.

Има обаче двойка деца, която не е призната от Гинес, но е достатъчно добре документирана в новините, която побеждава Ейми и Кейти. Това са Моли и Бенджамин Уест, родени през 90 дни в Мериленд през 1996 г.

В този случай майка им влиза в родилното преди шестия месец от бременността. Тогава е друго време – ако бебетата се бяха родили само няколко години по-рано, нито едно от тях не би оцеляло. Моли се ражда 3 месеца преждевременно, на Нова година, и получава само 1% шанс да оцелее. Тя се бори с болест на белите дробове и менингит, както и други животозастрашаващи заболявания за едно недоносено бебе. Междувременно на майка й бяха дадени медикаменти, за да се попречи на раждането на нейния близнак, Бенджамин. Всеки ден, който плод прекарва в матката, увеличава шансовете му за оцеляване след раждането, а госпожа Уест взима антибиотици, за да се предпази от инфекции.

В случая на Уест, Бенджамин се нуждаеше от малко кислород, след като се роди през април 1996 г. и също така има жълтеница, но това са често срещани проблеми, които лесно се отстраняват, и като цяло малкият се смята за здрав. Той беше готов за изписване, но когато Моли се присъедини към него вкъщи, сърдечната й дейност трябваше да се следи и все още имаше някои по-дългосрочни проблеми.

Но дори семейство Уест не са неофициалните носители на рекорда. Тази награда, доколкото успяхме да изровим, отива при Тимъти и Селест Кийс от Ню Орлиънс, родени през 95 дни през 1994 и 1995 г. Тимъти е роден на 15 октомври, три месеца преждевременно. Той тежи едва 0,85о килограма.

Подобно на останалите случаи, на майка му са дадени лекарства, за да се спре раждането, за да се даде на другия близнак по-голям шанс да оцелее. Сестра му Селесте се появява на 18 януари и тежи 2,7 килограма.

Тимъти успя да бъде изписан и да се прибере в същия ден като сестра си.

Ad