Божидар Андреев от Сливен със сребърен медал на Световното първенство по вдигане на тежести в Колумбия

Сподели новината:
Божидар Андреев от Сливен със сребърен медал на Световното първенство по вдигане на тежести в Колумбия
Спорт

Божидар Андреев спечели първи медал за страната ни на продължаващото в Колумбия световно първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Сливналията грабна среброто в изхвърлянето и се нареди четвърти в двубоя на кат. 73 кг.

Андреев започна състезанието със 150 кг, след това добави още 4 кг на щангата, които вдигна от третия си опит. Това му бе достатъчно за среброто в движението, пред него с 1 кг повече се нареди само Ризки Юнянсях от Индонезия, а четирима от 11-те финалисти в А група се сгромолясаха с „нули“. След почивката Божидар започна уверено изтласкването със 180 кг, после премина с успех през 184 кг, но в последното си излизане на подиума не можа да вдигне 190 кг и остана седми в движението. Така Андреев събра двубой 338 кг, който бе достатъчен за четвъртото място в общото класиране.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. Ето и богатата му спортна визитка като през цялата му кариера до него винаги е бил личния му треньор Пламен Братойчев.

Европейски шампион за мъже от Батуми 2019 г. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата година се класира пети на олимпиадата в Токио и заслужи бронз в изхвърлянето на европейското в Москва. През юни тази година спечели бронз в кат. 81 кг на континенталния шампионат за мъже в Тирарана

Поздравления за Божидар Андреев и Пламен Братойчев.

Ad