Dacia представя Sandrider - прототипът за надпреварата рали Дакар

Сподели новината:
11.jpg
Любопитно

Дачия се включва в надпреварата рали Дакар с прототипа Sandrider. Вдъхновен от представената през 2022 г. концепция Manifesto, лабораторията на Dacia за нови идеи, Sandrider е напълно нов автомобил, проектиран специално за рали-рейдове. Той се възползва от опита в състезанията на Renault Group и Prodrive, британска компания, специализирана в моторните спортове.

Иновативният прототип умело използва всички възможности, предоставени от регламентите на категория Ultimate T1+, съсредоточавайки се основно върху пъргавината и масата. Той отговаря в пълна степен на основните нужди на пилотите и навигаторите, активно участващи в разработването от самото начало. От старта на проекта и преди многобройните изпитвания, пилотите и навигаторите предоставят своя богат опит и познания на инженерите и дизайнерите, основно чрез практическо проектиране с използване на виртуална реалност.

https://slivenmedia.com/uploads/B004566FD6815C393726C70DF9C9939A

Автомобилът е оборудван само със считаните за абсолютно необходими панели на каросерията. Липсват декоративни или разточителни елементи и естествено особен акцент е поставен върху аеродинамиката. По отношение на кабината дизайнерите и инженерите на Dacia обръщат специално внимание на нуждите, навиците и ограниченията както на пилотите, така и на навигаторите. Модулното арматурно табло на Sandrider позволява на всеки член на екипажа да адаптира ергономичността и разположението на определени функции спрямо собствените си изисквания.

https://slivenmedia.com/uploads/F18B9B50F34DD72D5FAB64D3C7C9D812

Седалките Sabelt са тапицирани със специална антибактериална тъкан, която самостоятелно регулира влажността. Резервните колела не са покрити за по-лесно боравене. Аналогично екипажът има бърз достъп до инструментите на борда без да се налага да отваря кутии.

Общата маса на Sandrider е намалена с около 15 кг спрямо сравними прототипи. Резултатът е постигнат с използване на по-леко тръбно шаси, отстраняване на всички излишни панели от каросерията и използване на карбон за останалите.

Инженерите успяват да намалят въздушното съпротивление с 10% и подемната сила с 40% спрямо сравними прототипи. В процеса на работа те отделят специално внимание на въздухозаборниците за охлаждане на двигателя.

За да поддържат температурата в кабината, дизайнерите на Sandrider използват анти-инфрачервени пигменти, директно интегрирани в карбоновите панели на каросерията. За този процес е подаден патент.

Двигателят на Sandrider се задвижва със синтетично гориво, произведено от Aramco. Това е просто, достъпно решение за намаляване на въздействието му върху околната среда.

С представянето си днес Sandrider ще започне дълга серия от развойни тестове в няколко държави. Дебютът му в моторните спортове ще се състои в Рали Мароко 2024, част от Световния рали-рейд шампионат (W2RC) между 5 и 11 октомври 2024 г.

Dacia Sandriders, официалният отбор на Dacia за W2RC, ще се състезава в първото си рали Дакар и други събития на Световния рали-рейд шампионат през 2025 г.  Ще има и три екипажа водени от един от на-великите рали пилоти Себастиан Льоб (печелил Световния рали шампионат 9 пъти подред между 2004 и 2012 г.), 32-годишната рали пилот Кристина Гутиерес Ереро - водещо име в крос-кънтри ралитата и Насер Ал-Атия - петкратен носител на Световната купа за крос-кънтри ралита и двукратен победител в Световния рали-рейд шампионат.

Ad