Дом за възрастни хора в Израел пази духа на България

Сподели новината:
Дом за възрастни хора в Израел пази духа на България
Свят

“С признателност към българския народ, който през 1943 г. спаси своите еврейски братя и сестри от ада на Холокоста.” Този огромен надпис върху стената при входа на Дома за възрастни хора в израелския град Ришон ле Цион (RishonLeZion) завинаги ще напомня признателността на хората, избегнали нацистките газови камери благодарение на съпричастността на българите.

Домът за възрастни хора, разположен насред огромен парк в покрайнините на Ришон ле Цион, е основан през 50-те години на миналия век. Преселниците от България са отделяли от залъка си, за да си осигурят подслон за старини, разказва един от най-възрастните членове на Управителния съвет на дома Несим Леви – самият той пристигнал на 8- годишна възраст в Израел. По думите му, българският доскоро е бил основният език в комплекса.

“Историята на старческия дом започва от организацията на българските евреи “Йехуд олей Болгария” – спомня си той. – Те записваха имената на българските евреи, за да им осигурят държавни обезщетения. От тези средства се събираха по 2%, за да се купи първата сграда за дома. С постъпленията успяхме да построим още един корпус и днес сме една от най-големите подобни институции в Израел. Всички тук работим доброволно с изключение на лекарите и на медицинските сестри. Имаме 420 обитатели и 200 души персонал. Навремето само български евреи можеха да живеят в дома, но тъй като един по един си отиват, вече имаме и хора от Русия, Румъния, Мароко и много други страни.”

Хората в дома не са забравили първата си родина, нито благодарността си към българския народ и се стараят винаги да я показват. Неслучайно през 90-те години 20- ти век, когато в България настъпва голямата икономическа криза, те събират пари и към страната потеглят самолети с всевъзможни хранителни продукти. Цистерни с мляко пристигат за децата в Кюстендил – градът, откъдето тръгва делегацията на спасителите през 1943 г.

“Събирахме пари за синагогата в София, за изграждането на музея в чест на Димитър Пешев в Кюстендил – добавя Несим Леви. – Преди няколко месеца заедно с цялото семейство – 16 души – съпруга, деца, снахи, зетьове и внуци, посетихме музея и пътувахме из България.”

Преди да бъде въведена карантината заради Covid-19, аниматори, физкултурници, ръководители на театралния, на танцовия, на музикалния кръжок са оживявали Дома за възрастни хора. Но епидемията поставя пред изпитание и обитателите му, тъй като 1/3 от жертвите на заразата в Израел са пребиваващите в подобни общежития. Според и.д. директора на дома Ашер Арпаз приходящи работници са разнесли заразата.

“Аз съм от второто поколение български евреи в Израел и съм роден тук – разказва той. – Като помощник на председателя на “Йехуд олей Болгария” поех Бейт авота (старческия дом – бел.авт.), понеже заради коронавируса трудно се намира кандидат за директор. Когато започна епидемията, забранихме посещенията в дома, с наши пари купихме маски, ръкавици и защитни облекла, започнахме и да изследваме хората. За съжаление, вероятно чрез работници, които се трудят и на други места, инфекцията дойде и при нас и 20 души дадоха положителни проби за Covid-19. Но след като предприехме мерки, вече нямаме зараза в дома. Възобновихме занятията по музика и по гимнастика и се надяваме скоро да се върнем към нормалния си начин на живот.”

Една от най-новите инициативи на дома в Ришон ле Цион е да хвърли своеобразен мост между възрастните и децата. И макар всяко дете да има свои баба и дядо, винаги има какво да научи от хора с по-голям жизнен опит. Затова и екипът на Ашер Арпаз замисля веднага, щом паднат ограниченията, групи от детските градини и класове от училищата да идват на срещи с хората от дома. Сред бизнесмените с български корени пък се породи инициативата “Осинови си старец”, чрез която да подпомагат както финансово, така и с различни други жестове отиващото си поколение от хора, родени в България.

Ad